©  Ton Toemen

 

Cultuursector: “Als wij alleen geviseerd worden, sluiten we niet”

In een opvallende open brief reageert de Gentse cultuursector op de vraag van minister-president Jambon om culturele en indoor evenementen tijdelijk af te gelasten. “Voor onze kunstenaars, onze werknemers en ons publiek moeten we ophouden met een knipperlichtbeleid”, klinkt het in de brief. De Gentse cultuursector hekelt het “knipperlichtbeleid” en wil niet dat enkel de hun sector aan banden gelegd wordt. Daarom willen ze een minimale dienstverlening blijven aanbieden.

Filip Tielens

LEES OOK. Nog strengere maatregelen op komst, nu Jambon onverwachte bocht maakt

Moeten we daarin een oproep lezen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals de KVS in Brussel dit voorjaar deed toen het na een maandenlange sluiting aankondigde te willen heropenen zonder politieke goedkeuring?

“Hiermee zeggen we vooral: sol niet met ons”, aldus Daan Vander Steene van NTGent. “Als er na het Overlegcomité nieuwe maatregelen komen voor alle sectoren, zullen wij ook onze verantwoordelijkheid nemen. Maar enkel de cultuur- en evenementensector viseren, zoals Jambon deed, kan niet. Zeker niet omdat we de resultaten van de vele testevenementen die er zijn geweest niet kennen, en er dus ook geen bewijs is dat er in de cultuursector meer risico is op clusterbesmettingen dan in andere sectoren.”

“Die passage is een provocatie’, zegt Geert Riem van concertzaal De Bijloke. “Met alle Gentse initiatiefnemers van de open brief (die ondertussen ook is ondertekend door tientallen cultuurhuizen en artiesten van elders uit het land, red.) hebben we afgesproken: als enkel onze sector eruit wordt gepikt, dan gaan we gewoon door. Het zou absurd zijn dat ons café in De Bijloke wel nog mag openblijven, maar onze goed geventileerde muziekzaal niet.”

Als indoor evenementen maar mogen tot 200 mensen, zoals de Gems schrijft in haar advies, willen de cultuurhuizen dit zeker aangrijpen om een minimale dienstverlening te blijven organiseren, zegt Vander Steene. “In de twee vorige lockdowns mocht dat niet, maar openblijven aan beperkte capaciteit zou al veel betekenen voor ons publiek.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio