Met ‘De Kersenvla’ trekt Abattoir Fermé heel Vlaanderen rond. 

Met ‘De Kersenvla’ trekt Abattoir Fermé heel Vlaanderen rond. © Sofie Jaspers 

Nona, Abattoir Fermé en JazzLab fuseren: “Huis harder dan ooit laten knetteren van creativiteit”

Mechelen -

Het Mechelse kunstencentrum Nona, theatergezelschap Abattoir Fermé en muziekplatform JazzLab uit Gent gaan vanaf 2023 als één organisatie voort. De drie dienden bij de Vlaamse overheid een gezamenlijk subsidiedossier in.

Sven Van Haezendonck

Een gedeelde visie en zin voor avontuur vormden de basis voor een ambitieus plan van het kunstencentrum, het theatergezelschap en het muziekplatform dat Gent inruilt voor Mechelen. Dat vertaalde zich in de gezamenlijke aanvraag voor structurele subsidies voor de periode 2023-2032. De fusie die daar het gevolg van is, noemen de partners een unicum.

Dat Abattoir Fermé en JazzLab kind aan huis zijn in de Begijnenstraat, is geen geheim. “Onze teams worden gedreven door eenzelfde goesting en zin voor avontuur. We zijn ervan overtuigd dat we onze groei en ambities beter kunnen realiseren als één organisatie”, zegt Bart Vanvoorden, artistiek leider van Nona. De schaalvergroting is voor hem geen keuze voor veiligheid. “Wel voor meer impact: op het publiek, op de artistieke werking én op het huis zelf.”

Artiesten mee aan het roer

De bouwstenen zijn er, letterlijk en figuurlijk. Enige jaren terug kreeg de historische theaterzaal een hedendaagse evenknie. Het vernieuwde Nona wil nu de structuur van het kunstencentrum binnenstebuiten keren. Het wil sterk inzetten op kruisbestuiving tussen de verschillende werkingen, nog beter gebruikmaken van de infrastructuur én opvallend, de artiesten mee aan het roer plaatsen.

“Onze teams worden gedreven door eenzelfde goesting en zin voor avontuur”, zegt artistiek leider Bart Vanvoorden. 

“Onze teams worden gedreven door eenzelfde goesting en zin voor avontuur”, zegt artistiek leider Bart Vanvoorden. ©  Joris Herregods

“Nona is een avontuurlijk huis voor theater, dans, performance, beeldende kunst en jazz. Door de kunstenaars mee aan boord te nemen en nog beter te ondersteunen, zullen we het huis harder dan ooit laten knetteren van creativiteit”, legt Vanvoorden uit. Potentieel is er genoeg, met Abattoir Fermé in de eerste plaats dat de voorbije twintig jaar uitgroeide tot een vaste en opgemerkte waarde in de theaterwereld.

Het gezelschap weet te verrassen met haar voorstellingen en treedt buiten traditionele denkkaders. Die baanbrekende attitude moet doorsijpelen in Nona, terwijl Abattoir Fermé blijft produceren en spelen: in Mechelen, nationaal en internationaal. JazzLab, een platform voor Belgische jazz, kan dankzij de goed uitgeruste infrastructuur sterker inzetten op productie en ontwikkeling, ook buiten de landsgrenzen.

Nog meer een open huis

Dat nieuwe kader geeft schrijver en regisseur Maja Westerveld de kans om een lokaal verankerde en eigenzinnige sociaalartistieke werking voort uit te bouwen. “Nona wordt zo nog meer een open huis, van en voor mensen.” Het vormt de ‘paraplu’ van de fusie. “Van de close partners is het de grootste organisatie, met een lange geschiedenis, een goed uitgerust kader en een gastvrije reputatie”, vertelt Bart Vanvoorden.

Daarmee is Nona niet aan zijn proefstuk toe. In 2017 fuseerde het huis al met de internationaal gerenommeerde Contour Biënnale voor bewegend beeld. Het kunstencentrum geeft zichzelf tien jaar de tijd om uit te groeien tot de werking en de plek die het kan zijn.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio