OVERZICHT. Deze maatregelen liggen op de tafel van het Overlegcomité

Het Overlegcomité vergadert vanaf 9 uur in het Brusselse Egmontpaleis over (alweer) strengere coronamaatregelen. De experts van de GEMS stellen een stevig pakket voor, met onder meer een afkoelingsperiode in de scholen, en een contactbubbel van vijf personen. Een overzicht van wat op tafel ligt.

hh, agy, jvh
  • De virologen stellen voor om de basisscholen voor 10 dagen te sluiten. Na afloop van die afkoelingsperiode kunnen de kinderen terugkomen, maar moeten ze een zelftest ondergaan én vanaf 6 jaar een mondmasker dragen. De middelbare scholen zouden moeten overschakelen op afstandsonderwijs of hybride onderwijs tot aan de examenperiode. Of het ook echt zo ver komt is nog af te wachten. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts liet donderdag al weten dat “de laatste plek waar je verplicht het licht uitdoet, de school is.”
  • Ook in de amusementssector moet er volgens de experts verstrengd worden. De horeca zou om 20 uur moeten sluiten. Daarnaast zouden alle evenementen met meer dan 200 aanwezigen, binnen én buiten, moeten worden afgelast.
  • Kleine bijeenkomsten met minder dan 200 bezoekers, zoals in de cinema of in het theater, zouden wel nog kunnen doorgaan. Alleen moet iedereen er blijven zitten en moet het mondmasker op. Catering zou niet kunnen, waardoor ook de trouwfeesten in het gedrang komen.
  • Indoor sporten kan niet meer volgens de experten, tenzij voor professionele sporters. Ook andere indooractiviteiten, zoals clubbijeenkomsten, kunnen ook niet meer volgens de experts. Een belangrijke maatregel voor de sportliefhebbers zou zijn dat voetbalwedstrijden moeten doorgaan zonder publiek.
  • De GEMS wil bovendien dat we onze contacten thuis strikt beperken. Ze pleiten daarom voor het herintroduceren van de contactbubbel. Ze vinden dat bijeenkomsten beperkt zouden moeten blijven tot vijf personen, die bovendien steeds een zelftest moeten doen. Dat zouden idealiter steeds dezelfde personen zijn. Het kernkabinet liet donderdag wel al verstaan dat dit voorstel wellicht geen optie is, het huivert ervoor om opnieuw in te grijpen in het privéleven van burgers.

De experts zouden al deze maatregelen willen aanhouden tot na de eindejaarsperiode.

LEES OOK. Is aan de noodrem trekken wel nodig als de piek nabij is? Vier vragen over de vierde golf

“Geen heilige huisjes”

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wilde donderdag in de Kamer niet vooruitlopen op de beslissingen, maar benadrukte wel dat geen enkele maatregel taboe mag zijn. “Iedereen zal over zijn schaduw heen moeten stappen. Op een moment als dit kunnen er geen heilige huisjes zijn”, zei hij.

LEES OOK. N-VA en PS vormen front tegen sluiting lager onderwijs, Overlegcomité hakt knoop straks door

Het is in elk geval expliciet de bedoeling om de coronamaatregelen deze keer goed te krijgen. “Als het stormt en het blijft stormen kan je de dijken blijven versterken, maar op een gegeven moment moet je ze wel echt sterk genoeg maken. Het kan niet de bedoeling zijn dat we nog een vierde Overlegcomité samenroepen”, waarschuwde minister Frank Vandenbroucke (Vooruit).