De Wintertuin on Onze-Lieve-Vrouw-Waver. 

De Wintertuin on Onze-Lieve-Vrouw-Waver. © © Gil Plaquet

Vlaamse subsidie van 57.000 euro maakt Wintertuin toegankelijk voor iedereen

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Het Fonds Culturele Infrastructuur van de Vlaamse Overheid kent een investeringssubsidie van ruim 57.000 euro toe om de toegankelijkheid van de Wintertuin van het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) te verbeteren. Tegen 2023 moet de Wintertuin een laagdrempelige toeristische trekpleister worden.

Stijn Van de Sande

De Wintertuin van het Ursulineninstituut wordt steeds vaker opengesteld voor het grote publiek. Daarom worden er tal van socioculturele activiteiten uitgewerkt, zoals gegidste rondleidingen. “De reacties van de bezoekers zijn altijd lovend en de bezoekerscijfers zitten dan ook in de lift”, zegt gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap Kathleen Helsen (CD&V). “Maar de toegankelijkheid van de site is een knelpunt. Voor wie minder goed ter been is, moet de onthaalinfrastructuur beter.”

De Stichting Kempens Landschap diende daarom een hefboomdossier in bij Toerisme Vlaanderen. Tegen 2023 moet de Wintertuin uitgroeien tot een laagdrempelige en permanent bezoekbare toeristische erfgoedparel. “Het opwaarderen van het onthaal en het verbeteren van de toegankelijkheid zijn daarbij belangrijk”, klinkt het. “Zo komen er een nieuwe integraal toegankelijke hoofdingang via de historische zomergalerij, een aangepast sanitair met zorgmeubel, en een helling naar de binnentuin.”

Voor iedereen

Die ambitie wordt nu kracht bijgezet. Het Vlaams Fonds Culturele Infrastructuur (FoCi) kent een subsidie voor bovenlokale culturele infrastructuur toe. Het gaat om een bedrag van 57.071,80 euro. “Kempens Landschap en vzw Wintertuin dienden dit voorjaar samen een subsidieaanvraag in”, zegt gedeputeerde en covoorzitter Jan De Haes (N-VA). “Deze investering sluit perfect aan bij het lopende hefboomproject en geeft ons de kans om de Wintertuin sneller toegankelijk te maken voor iedereen.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio