Fotograaf Bob Reynders bij enkele van zijn portretten van zin expo 81-21 EXPOSED 

Fotograaf Bob Reynders bij enkele van zijn portretten van zin expo 81-21 EXPOSED ©  Dirk Kerstens

Veertig jaar hiv en aids vastgelegd in aangrijpende fotoreeks

Antwerpen, Deurne -

Deurnenaar en fotograaf Bob Reijnders toont in zijn foto-expo 81-21 EXPOSED de impact van hiv en aids op het leven van mensen. Hij legde twaalf mensen vast op foto, die zelf zijn besmet of vrienden en familie zijn verloren aan de ziekte.

Jan Stassijns,

In 1981 maakt de wereld kennis met hiv en aids, een virus dat een groot aantal slachtoffers zal maken bij homo-, maar ook heteroseksuelen. Het beeld dat in de jaren 80 en 90 van hiv en aids werd opgehangen, was niet fraai. Het was de ziekte van de losbandige homo’s, of zo werd het toch voorgesteld in de Verenigde Staten en Europa.

Een besmetting met hiv was in die jaren een doodvonnis. Sommigen moesten bijna wekelijks naar een begrafenis van een vriend of een collega. Vandaag is hiv nog steeds een ernstige aandoening waarvoor er nog geen genezing is. Gelukkig bestaat er wel een zeer efficiënte behandeling die het virus onderdrukt tot het niet meer te detecteren is. En daardoor kan hiv ook niet langer overgedragen wordt door seksueel contact.

In 2021, veertig jaar na de eerste vastgestelde besmettingen hebben hiv en aids nog steeds een onmetelijke impact op duizenden levens. Niet alleen voor wie leeft met hiv, maar ook voor wie iemand verloor aan aids of er professioneel mee geconfronteerd werd.

Deurnenaar en fotograaf Bob Reijnders toont in zijn foto-expo 81-21 EXPOSED die impact en hoe hiv en aids de twaalf geportretteerden voor het leven tekenden. De ene omdat hij al dertig jaar lang met hiv leeft, de andere omdat hij vrienden of familie verloor. Ook hulpverleners en onderzoekers die jarenlang met de ziekte in contact zijn gekomen, zijn op beeld vastgelegd.

Herman van Rompuy, voormalig eerste minister schreef ter gelegenheid van de expo ook een haiku.: 

Herman van Rompuy, voormalig eerste minister schreef ter gelegenheid van de expo ook een haiku.: ©  Dirk Kerstens

Hun verhaal is ook neergeschreven door journalist Kathleen Geenen en verzameld in een boek dat werd vormgegeven door designer Jan Vertongen. “Acht maanden lang hebben we hier aan gewerkt”, zegt Bob Reijnders. “En in die tijd heeft Patrick Reyntiens me enorm geïnspireerd. Hij is één van de portretten, maar heeft me ook in contact gebracht met anderen die ik gefotografeerd heb. Patrick werkt bij Sensoa en leeft al meer dan dertig jaar met hiv. In de jaren 80, toen hij de diagnose kreeg, heeft hij tien jaar lang moeten horen dat hij zou sterven. Dankzij de medicatie, die pas veel later werd ontwikkeld, is hij er doorgekomen. Hij heeft in zijn leven al veel watertjes doorzwommen, afgezien en moeten vechten voor zijn leven. En toch blijft hij zich engageren en gaat hij verder. Ook zijn verhaal is neergeschreven in het boek.”

De expo 81-21 EXPOSED is elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 12 tot 18u in de Fuggerstraat 26 in Antwerpen, behoudens de extra coronamaatregelen die vandaag worden aangekondigd. Het boek is ter plaatse te koop of via de website van Bob Reijnders en de Facebookpagina.

Herman van Rompuy, voormalig eerste minister schreef ter gelegenheid van de expo ook een haiku: Niet langer liefde, maar een ziekte slorpt hen op. Hopend op meer hoop.

Marie Laga, onderzoekster Instituut voor Tropische Geneeskunde

Als kersvers afgestudeerd arts trekt Marie Laga naar Afrika en begint ze te werken bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). We schrijven begin jaren 80. Van hiv of aids is er nauwelijks sprake. Maar het valt wel op dat zowel in Afrika, als in Amerika en Europa mensen sterven met een gelijkaardig ziektebeeld. Marie beseft niet dat ze aan het begin staat van een dramatische periode. Ze herinnert zich een slagveld, vaak van jonge mensen – haar leeftijdsgenoten – maar ook de samenhorigheid en de kracht van de getroffen groepen. Het is een uitermate boeiende wetenschappelijke periode. 

Marie Laga 

Marie Laga ©  Bob Reijnders

Tristan Charlier (40) kreeg als peuter besmet bloed toegediend

Als peuter krijgt Tristan Charlier donorbloed, besmet met hiv en hepatitis C. Wanneer hij in het eerste middelbaar zit, haalt aids hem onderuit. Zeven jaar lang is hij ernstig ziek, maar hij kruipt telkens door het oog van de naald. Als nieuwe medicatie de negatieve spiraal doorbreekt, ontdekt hij de wereld. Vandaag is hij gelukkig getrouwd, en vader van een knappe tienerdochter.

Tristan Charlier. 

Tristan Charlier. ©  Bob Reijnders

Guido Totté verloor zijn broer in vier maanden tijd

In zijn radioprogramma in de jaren 80 steekt Guido Totté de draak met aids, de homoziekte die in Amerika ronddwaalt. Tot Peter Piot boos wordt in een van de uitzendingen en de ernst van de situatie duidelijk maakt. Guido’s broer Wim blijkt op dat moment al hiv te hebben. Na de dood van Wim gaat Guido om de paar weken naar een aula of kerk voor een afscheid. Talloze vrienden hebben helaas het foute lotje getrokken.

Guido Totté. 

Guido Totté. ©  Bob Reijnders

Darryl Woods leeft al dertig jaar met hiv

Darryl Woods danst door het leven, letterlijk en figuurlijk. Op zijn eigen vrolijk-ernstige wijze vertelt hij over zijn dansopleiding in Amerika, over zijn eerste angsten voor aids en over de slachtoffers onder zijn vrienden in New York. Met bekende dansgezelschappen reist hij de wereld rond zodat hij op een bepaald moment in België belandt. Al dertig jaar leeft hij met hiv.

Darryl Woods 

Darryl Woods ©  Bob Reijnders

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio