Jos Dupré. 

Jos Dupré. ©  Bert De Deken

COLUMN. Een kangoeroe en een strikje

Of hoe een ‘groot mens’ herinnerd wordt. Donderdag overleed Jos Dupré, een man uit Westerlo, op 93-jarige leeftijd

Stijn Janssen

LEES OOK. Kempens politiek boegbeeld Jos Dupré overleden op 93-jarige leeftijd: “Een sympathiek man met een hart voor ‘zijn’ Kempen”

Telkens we hem gingen opzoeken in zijn woonst met een benzinepomp in de tuin, vertelde hij steeds weer hoe hij de halve wereld had afgereisd om bedrijven te overhalen om zich in zijn arme streek te komen vestigen zodat de mensen hier toch brood op de planken zouden hebben. In tien jaar tijd – zo had hij nauwgezet bijgehouden - had hij welgeteld 28.500 bijkomende jobs geschapen. Of hoe hij als beginnend politieker op een maandag tijdens zijn dienstbetoon maar liefst 102 mensen had ontvangen.

“Toen ik na 23 jaar stopte, haalde ik nog 30.000 stemmen”, liet hij fijntjes optekenen. ‘We sliepen soms dagenlang maar vijf uur per dag’, zuchtte zijn vrouw opkijkend van de tv. Of hoe elke dag zijn secretaris al om acht uur ’s morgens aan zijn deur stond met de briefwisseling. Hij nam die postzak brieven dan door op de achterbank van de wagen op weg naar Brussel want hij had het geschopt tot minister, de eerste van de Kempen na Frans Van Mechelen. En die keer dat hij samen met koning Boudewijn op economische missie was in Indië en hij in hun hotel van de lijfwachten niet in dezelfde lift mocht stappen naar hun kamer op dezelfde verdieping.

Tijdens zijn laatste jaren verbleef hij samen met zijn vrouw in een luxueuze residentie in Turnhout. Vanuit het venster had hij een mooi uitzicht op het oude gerechtsgebouw. Of we nog wisten dat hij als minister van de regie der gebouwen dat kasteel persoonlijk had laten renoveren. “Ik kan ik nu elke dag naar kijken”, zei hij.

LEES OOK. Oud-minister Jos Dupré in laatste interview: “Ik heb altijd moeten vechten voor de Kempen”

Vandaag hielpen we zoals elke donderdag onze vader van 87 met de wekelijkse boodschappen in het plaatselijke grootwarenhuis. “Jos Dupré is dood”, zo vertelden we hem in de auto ernaar toe. Er viel een stilte. “Dat was die man met zijn strikje”, zo hielpen we hem op weg. En om de nieuwe stilte te doorbreken, vertelden we hem ook dat diezelfde man nog ooit in zijn tuin een ontsnapte kangoeroe had gevangen. Dat had toch ook in alle kranten gestaan.

MEER OVER Kempens Bekeken

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio