Het coronavirus grijpt op heel wat scholen wild om zich heen. 

Het coronavirus grijpt op heel wat scholen wild om zich heen. © fvv

Scholen kiezen noodgedwongen voor afstandsonderwijs: “Besmettingen bij leerlingen en leerkrachten maken het steeds moeilijker”

Regio -

Het coronavirus grijpt wild om zich heen. Ook in de scholen is dat het geval. Steeds meer leerlingen raken besmet met het coronavirus of moeten in quarantaine na een hoogrisicocontact en ook bij de leerkrachten is er hoe langer hoe meer uitval. Heel wat scholen zien zich daardoor genoodzaakt om over te schakelen op afstandsonderwijs.

Stijn Van de Sande, Kristof Van Rompaey

Het overlegcomité komt morgen, vrijdag, al opnieuw samen om nieuwe coronamaatregelen te bespreken. De kans is groot dat er daarbij ook naar de scholen gekeken wordt. Steeds meer scholen sloten de afgelopen dagen noodgedwongen de deuren omdat er te weinig leerkrachten waren of omdat te veel leerlingen thuis zitten. Wij hielden een rondvraag bij een aantal scholen in de Mechelse regio en verschillende van hen kiezen in de aanloop naar de examenperiode voor afstandsonderwijs.

Mechelen

In het Sint-Romboutscollege zijn er momenteel een handvol leerkrachten afwezig. Dat is behapbaar en de school kiest dan ook niet voor afstandsonderwijs. In BimSem wordt er vanaf maandag wel overgeschakeld op afstandsonderwijs. “We wilden de school zo lang mogelijk openhouden”, zegt directeur Koen Van den Noortgate. “Maar wanneer het organisatorisch onmogelijk wordt, kunnen we niet anders dan de leerlingen thuis te houden.”

In COLOMAplus moet een deel van de leerlingen nu al van thuis uit les volgen. Het gaat om de leerlingen van de ASO- en TSO-richtingen. “De leerlingen in de praktische richtingen kunnen wel nog naar school komen, omdat het iets minder gemakkelijk is om de lessen te vervangen door afstandsonderwijs. Praktijklessen zijn prioritair voor hun opleiding.”, zegt Ingeborg De Cooman van vzw KITOS. “In Ursulinen Mechelen is er nog geen afstandsonderwijs, maar nemen we wel extra maatregelen, bijvoorbeeld in de refter.”

Op de middenschool van TSM zijn er nog maar weinig zieken en is afstandsonderwijs niet nodig. Ook Scholengroep 5 laat weten dat er op de verschillende campussen van het Busleyden Atheneum in Mechelen nog niet wordt overgeschakeld op afstandsonderwijs. Dat is wel het geval op enkele scholen van de groep in Keerbergen.

Sint-Katelijne-Waver

Het Sint-Ursula-Instituut koos begin deze week al voor afstandsonderwijs en ook de leerlingen van het College Hagelstein volgen voortaan les van thuis uit. “Voor de tweede en de derde graad ging de maatregel woensdag al in”, zegt Ingeborg De Cooman. “Voor de eerste graad geldt de maatregel vanaf volgende week. Zo zijn de leerlingen telkens de week voor de start van hun examenperiode thuis. Op die manier hopen we de examens op een zo normaal mogelijke manier door te kunnen laten gaan. Er worden ook extra maatregelen genomen. Zo eten de leerlingen ’s middags in de klas.”

Duffel

In het SNOR in Duffel is er nog geen afstandsonderwijs. Er worden wel extra voorzorgsmaatregelen genomen.

Heist-op-den-berg

Het Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg werkt al sinds maandag met afstandsonderwijs. Vorige week was er zo‘n 15 tot 20% van het personeel afwezig. De recentste overheidsmaatregelen voor het onderwijs realiseren met de beschikbare mensen, achtte de school moeilijk haalbaar. “Voor de derde graad zijn er sinds woensdag terugkomstdagen, zodat de leerlingen nog een beperkt aantal lessen kunnen krijgen vlak voor de examens”, zegt directeur Luc Lauwaet van de middenschool. “De rest van de leerlingen krijgt nog de rest van de week les vanop afstand.”

Ook in het basisonderwijs sluiten steeds meer scholen de deuren. “Op dertien campussen werken er momenteel een of meerdere klassen met afstandsonderwijs”, zegt Wim Claes van Megascholen, het netoverschrijdende samenwerkingsverband tussen de Heistse basisscholen en de gemeentelijke diensten. “Een klas moet in quarantaine wanneer er binnen de zeven dagen drie besmettingen plaatsvinden die aan elkaar geclusterd kunnen worden. We schakelen niet uit vrije keuze over op dit systeem, maar dus wel uit noodzaak.”

Klein-Brabant

Bij GO! Scholengroep Rivierenland werken alle secundaire scholen sinds donderdag met gedeeltelijk afstandsonderwijs. Een aantal scholen, waaronder het GO! Atheneum Willebroek, deed dat eerder al. “Hoe dat wordt georganiseerd, wordt telkens per school bekeken”, zegt communicatieverantwoordelijke Jani Verheyden van de scholengroep.

Ook het basisonderwijs in de regio wordt getroffen. “Basisschool De Parel in Niel wordt vanaf vrijdag volledig gesloten. Bij ‘t Hinkelpad in Bornem zaten vorige week de kleuters in quarantaine. Zij zijn nu terug, maar inmiddels is de lagere school er getroffen. Ook bij ’t Pleintje en Himo in Willebroek en Boom Park in Boom zitten enkele klassen in quarantaine. Dit zijn uiteraard maar momentopnames, want de situatie verandert momenteel van minuut tot minuut.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio