©  Dirk Vertommen

 

 © Campagnebeeld

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail:  

Ivarem lanceert campagne Veilig Vuur Verhaal om sluikstoken te stoppen

Sint-Katelijne-Waver -

Afvalverwerker Ivarem trekt in de ruime Mechelse regio de sensibiliseringscampagne Veilig Vuur Verhaal op gang. Bedoeling is om burgers en scholen te sensibiliseren om het sluikstoken te stoppen. Want afval opstoken is verboden, maar toch krijgen de politiezones in de regio tot 500 klachten per jaar. “We willen vooral de bevolking bewust maken welke impact sluikstoken heeft op het milieu en de gezondheid van iedereen”, zegt Ivarem.

Leo De Nijn

De Vlaamse milieuwetgeving (VLAREM) is hierbij heel duidelijk: afval verbranden is voor iedereen verboden. Dat verbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim of autobanden, maar ook voor het verbranden van gft, hout- of groenafval.

De campagne richt zich naar de bevolking van de tien partnergemeenten van Ivarem: Mechelen, Lier, Putte, Bornem, Berlaar, Duffel, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Puurs-Sint-Amands.

“Samen met Ivarem, de brandweerzone Rivierenland en vijf politiezones, wil onze gemeente de andere gemeenten in de regio op één lijn krijgen om de bevolking te sensibiliseren over sluikstoken. Er gaat in onze gemeente alleen al geen week voorbij zonder een klacht over sluikstoken”, stelt Milieuschepen Joris De Pauw (N-VA)van Sint-Katelijne-Waver bij de voorstelling van de campagne.

Vic steekt afval in de fik

De campagne startte donderdagavond met de voorstelling van een eerste van drie animatiefilmpjes met Vic als centrale figuur. Onder het motto ‘Vic steekt alweer afval in de fik’ wordt hij voorgesteld als een naïef iemand die zijn afval verbrandt in de tuin en in zijn allesbrander. Zijn buren zijn steeds de pineut. “Op het einde van elk animatiefilmpje wordt er verwezen naar een webpagina van Ivarem, waar burgers aan de hand van drie meerkeuzevragen geïnformeerd worden over de gevaren van zelf afval verbranden. Ook met de scholen die deelnemen aan Afvalarme School 2025, willen we via de leerlingen en scholieren hun ouders interactief betrekken”, zegt Ivarem-voorzitter Koen Anciaux (Vld-Groen-m+).

Volgens de deelnemende politiezones gaan ze tijdens de campagneweek een verhoogd waakzaamheidsbeleid voeren. Jaarlijks krijgen de politiemensen in de regio tussen de 350 en 500 klachten te verwerken over sluikstoken. “Veelal worden er GAS-boetes (tot 350 euro) uitgeschreven. Maar als de brandweer ook wordt opgeroepen, komt daar nog eens een serieuze factuur bij. Iedereen is dus gewaarschuwd”, geeft Anciaux nog mee.

Wedstrijd

Door het bekijken van de video’s kunnen zowel de inwoners als de scholen in de prijzen vallen. Bewoners kunnen een bezoek van de brandweer winnen, die gratis de brandbeveiliging van hun huis controleert, maar ook een veggie brunch voor twee personen overhandigt. Verder behoren lokale winkelbonnen tot de prijzen. Winnende scholen krijgen dan weer brandweerdemonstraties op hun speelplaats.

Inwoners en scholen kunnen in het gemeentehuis of het politiecommissariaat een brochure rond het Veilig Vuur Verhaal bekomen, waarin wordt gewezen op de gevaren van sluikstoken.

De campagnevoorstelling werd afgrond met een spetterende vuurshow van Peter Gusta op het grasplein voor het gemeentehuis van Katelijne.

Meer info over het vuurtje-stook van Vic en de te winnen prijzen op www.ivarem.be/veiligvuurverhaal
De eerste video van de Veilig Vuur Verhaal campagne kan je hier terugvinden


MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio