© RTV

Debacle in Willebroekse politiek zet zich verder: sleutel voor nieuwe meerderheid ligt bij Groen

Willebroek -

Het botert al een tijdje niet meer tussen de Willebroekse bestuurspartijen N-VA, Open Vld en CD&V. De twee schepenen van CD&V zijn hun bevoegdheden al kwijt, maar nu lijken er ook gesprekken te lopen tussen N-VA, Open Vld en Groen om samen een nieuwe meerderheid te vormen zonder CD&V. Hoe snel ze bij Groen knopen doorhakken, zal afhangen van de onderhandelingen.

Kristof Van Rompaey

Dit voorjaar stemde CD&V samen met oppositiepartijen Vooruit en Groen tegen een voorstel van haar eigen meerderheid om met voorkooprecht drie huizen aan te kopen in de Groene Laan. Volgens sommigen, onder wie onafhankelijk raadslid Serkan Bozyigit, is toen een romance ontstaan tussen CD&V en Vooruit. In september kookte het potje over nadat Bozyigit uit Vooruit was gestapt met de bewering dat Vooruit gesprekken voerde met CD&V om de huidige coalitie omver te werpen.

Moeilijk samenwerken

Bozyigit zei over geluidsopnamen te beschikken waarin hem een schepenambt werd aangeboden. Zowel Vooruit als CD&V ontkenden de aantijgingen. CD&V noemde de communicatie van Bozyigit zelfs perfide. “Hier valt niet veel meer over te zeggen”, stelde CD&V-schepen Maaike Bradt, die haar bevoegdheden net als CD&V-collega Murat Öner zag afgenomen worden door N-VA en Open Vld. “Die gesprekken hebben nooit plaatsgevonden, zelfs niet tussen pot en pint aan de toog. De zogenaamde bewijzen zijn nooit op tafel gelegd.”

Van links af: Griet Reyntiens (Vooruit), Eddy Bevers (N-VA), Maaike Bradt (CD&V), Thierry Serrien (Groen) en Bavo Anciaux (Open Vld).  

Van links af: Griet Reyntiens (Vooruit), Eddy Bevers (N-VA), Maaike Bradt (CD&V), Thierry Serrien (Groen) en Bavo Anciaux (Open Vld).  ©  Joris Herregods

Tot voor kort hoopten ze bij CD&V dat de brokken nog konden gelijmd worden, maar daar lijkt het water nu echt te diep voor. Dat N-VA en Open Vld in september al gesprekken aanknoopten met Groen, ruikt volgens schepen Bradt en haar partij naar doorgestoken kaart om CD&V buitenspel te zetten. De stem tegen de eigen meerderheid in het voorjaar schoot volgens haar vooral bij N-VA fameus in het verkeerde keelgat. “Sindsdien was samenwerken erg moeilijk”, luidt het.

Degelijk antwoord

Volgens Bradt waren er verschillende pogingen om de plooien binnen de coalitie weer glad te strijken. “Aangezien er nooit gesprekken zijn geweest met Vooruit, was de hamvraag steeds: wat is er werkelijk aan de hand? We hebben ons bestuursakkoord nooit tegengewerkt, maar een degelijk antwoord op die vraag is er tot op heden niet gekomen.”

CD&V eiste tijdens die overlegmomenten de bevoegdheden van haar schepenen terug. Momenteel zetten Bradt en Öner hun ambten verder zonder. “Dat blijven we doen. We overleggen nog geregeld met de administratie om de afgesproken dossiers uit het meerjarenplan verder uit te voeren”, zegt Bradt. “Onze mensen werken ook verder in de gemeenteraad, het bijzonder comité sociale dienst en de huisvesting.”

Sociaal beleid

CD&V keert zich inmiddels tegen de budgetten die in december worden voorgesteld. “Ze dreigen uit te draaien op een bloedbad op het vlak van sociaal beleid, cultuur en jeugd”, stelt Bradt. “Hoe Groen, toch een sociale partij, dit zal uitleggen aan zijn kiezers, is ons een raadsel. We gaan ons met hand en tand verzetten tegen dit asociale beleid. Groen zegt nog een keuze te moeten maken. Wij hopen dat het gezond verstand zegeviert, want een mix van geel en blauw levert in dit geval zeker geen groen op. ”

Als Groen niet kiest voor N-VA en Open Vld, dan blijven Bradt en Öner aan als CD&V-schepenen zonder bevoegdheden. Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) wenste donderdag geen verdere informatie te geven. “We staan de pers te woord als er een akkoord is.”

Thierry Serrien verwees naar een post op de Facebookpagina van Groen Willebroek. “Uiteraard stapt Groen enkel in het schepencollege als het Willebroekse beleid flink groen wordt bijgekleurd”, meldt hij daar. “We willen absoluut meer aandacht voor een duurzaam mobiliteitsbeleid, meer groen in onze gemeente, een sterk klimaatbeleid en een warm sociaal beleid.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio