GBS De Sleutelbloem moet vrijdag noodgedwongen de kleuterschool sluiten en in noodopvang voorzien.  

GBS De Sleutelbloem moet vrijdag noodgedwongen de kleuterschool sluiten en in noodopvang voorzien.  © Elke Lamens

Eén kleuterschool sluit, andere klassen in quarantaine: daalt besmettingsleeftijd in basisscholen?

Brecht -

De kleuterschool van de gemeentelijke basisschool De Sleutelbloem in Brecht schakelt vrijdag over op noodopvang. Ook in Go! Invento De Brug in Sint-Job zitten twee kleuterklassen en twee eerste leerjaren in quarantaine. Zowel in basisschool De Schakel in Sint-Lenaarts als de vrije Sint-Michielsschool zit onder meer het eerste leerjaar in quarantaine.

De Brechtse basisscholen wachten in spanning af wat er vrijdag door het Overlegcomité zal worden beslist. Blijven de scholen open of wordt er algemeen overgeschakeld naar noodopvang en afstandsonderwijs?

Nadat deze week de derde kleuterklas van GBS De Sleutelbloem in quarantaine is gezet, moet de school een stapje verder gaan. Door een hoogriscocontact moeten alle juffen worden getest en kan de school niet anders beslissen dan noodopvang voor de kleuters te organiseren. Daarnaast is er ook positief nieuws dat de leerlingen uit het tweede, vierde en vijfde leerjaar wel opnieuw naar school konden.

In basisschool De Brug lijkt de leeftijd waarop leerlingen besmet worden, te dalen.

In basisschool De Brug lijkt de leeftijd waarop leerlingen besmet worden, te dalen. © Elke Lamens

Geen symptomen, wel positief

In basisschool De Brug in Sint-Job zitten twee eerste leerjaren in quarantaine en een tweede en een derde kleuterklas. Directrice Karen Vandereyken heeft de indruk dat het virus sterk onder kleuters circuleert nu. “We merken dat kinderen positief blijken zonder dat ze symptomen vertonen. Dat is erg verraderlijk”, stelt ze bezorgd vast.

“We kunnen vaak niet wachten tot drie positieve pcr-testen om de klas in quarantaine te zetten. Als de leerkracht positief test, zet het CLB de noodremprocedure in gang. Daaruit blijkt dat heel wat kinderen die door hun ouders uit voorzorg worden getest, dus niet omwille van symptomen, vaak positief zijn. Zo kan het virus zich natuurlijk snel verspreiden.”

Sinds begin deze week zitten ook in basisschool De Schakel in Sint-Lenaarts drie klassen in quarantaine. Het eerste, tweede en vierde leerjaar zit met andere woorden thuis.

Snakken naar adem

Ook in de vrije basisschool Sint-Michiel in Brecht zit een eerste leerjaar in quarantaine. Een tweede en derde leerjaar volgt onderwijs op afstand. “Het blijft dweilen met de kraan open. Zo geven leraren nu ook zelf bewegingsopvoeding omdat de interim voor één van die leraren niet ingevuld geraakt, de tweede juf bewegingsopvoeding zit in quarantaine en ga zo maar door”, schetst directeur Wim Mertens de situatie.

“Ik vrees dat de beloofde CO2-meters hier weinig verandering in gaan brengen. Collega’s snakken intussen naar adem. Een diepe buiging van mij als directeur voor alle collega’s en medewerkers die mee helpen onze scholen overeind te houden. Voor ouders van onze scholen Sint-Michiel, Klavertje3 en de 7-sprong wordt het intussen steeds minder evident om in opvang voor kinderen te voorzien”, merkt hij op.

 (Elke Lamens)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio