De studenten uit Bukavu met collega’s van UAntwerpen. © RR

Congolese studenten bezoeken Antwerpen: leve frietjes en bier, maar liever geen vol-au-vent

Antwerpen -

Begin november arriveerden tien studenten uit Bukavu, een stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo, in Antwerpen. Ze werden ondergedompeld in de Belgische cultuur en deden onderzoek naar de sociaal-culturele gebruiken in onze contreien. Het project wordt gedragen door de Universitaire Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking (USOS). Volgende week vertrekken ze weer naar Congo. Hoog tijd dus om eens te informeren naar hun ervaringen.

De tien studenten van de Université Catholique de Bukavu en hun twee begeleiders werden tijdens hun bezoek opgevangen in Antwerpse gastgezinnen. Zo verbleef Felista Biluge Kashasha (24), een studente geneeskunde, in Deurne bij Sanne Coremans (31), Pieter Pauwels (34) en hun zoontje Leon (1,5 jaar). Het gezin is niet aan zijn proefstuk toe, recent kwam er al een student uit Congo op visite. Sanne: “Zes jaar geleden ging ik zelf met USOS een maand lang op uitwisseling naar Kinshasa en verbleef toen bij een gastgezin. Dat was een fijne ervaring en dus besloot ik om hier ook studenten onderdak te geven.”

Sanne, Felista, Pieter en Leon. © Patrick De Roo

Annette Ngomora Muhanzi (25), in Bukavu net afgestudeerd in de opleiding sociale wetenschappen, logeert dan weer toepasselijk bij Petra Meier, decaan van sociale wetenschappen aan UAntwerpen.

Verloren gelopen

Felista en Annette arriveerden begin vorige maand met hun medestudenten in Antwerpen. Na de verplichte tien dagen quarantaine gingen ze de stad en de rest van België verkennen. Felista: “Ik werd in het begin weliswaar begeleid, maar het was niet altijd even eenvoudig, want ik begreep niet hoe de dingen hier werken en de taalbarrière was soms lastig.” Ook verplaatsingen bleken problematisch. “Zelfs met Google Maps liep ik constant verloren. Op een dag ging ik met de trein naar Gent, maar ik miste mijn stop. Zo kwam het dat ik onverwacht Brugge bezocht. Ook een mooie stad,” lacht ze.

Annette: “Hier in België is het openbaar vervoer nochtans perfect geregeld, heel anders dan in Congo. Een trip naar een stad die vijftig kilometer verderop ligt, kost je vaak een dag reizen.”

Studente Annette. ©  rr

Witlof

“Antwerpen is een boeiende stad met een heel rijke geschiedenis”, vertelt Felista. “We hebben onder meer de haven, de ongelofelijk mooie kathedraal en Stadsbrouwerij De Koninck bezocht, waar ik ontdekte dat jullie bier geweldig is. Je kan niet naar België komen zonder dat te hebben geproefd. In Brussel heb ik dan weer frietjes ontdekt.” Al zijn niet alle lokale specialiteiten aan haar besteed: “Witlof vind ik maar niks.”

Tijdens hun bezoek aan Antwerpen werden de Congolese studenten ook getrakteerd op Vlaamse kost, gemaakt door studenten van UAntwerpen. “De vol-au-vent was niet zo geweldig. De textuur was vreemd en waarom zaten er, afgezien van champignons, geen groenten in? Ik vond het ook bizar dat het vlees en de saus niet ‘vers’ waren. In Congo slachten we een kip en eten hem meteen daarna op. Alles wordt de dag zelf gemaakt en dat proef je.”

Auto en olifant

Een ander minpuntje is het Belgische klimaat. Felista en Annette zijn unaniem: “In Bukavu vinden we 20 graden al behoorlijk koud. Toen ik hier arriveerde, wist ik niet wat me overkwam. Oh la la… Dat was een catastrofe want we waren er echt niet op gekleed.”

Wat Annette ook opvalt is hoe afstandelijk de mensen in België zijn. “In Bukavu (een stad met 250.000 inwoners, red.) kent iedereen iedereen. Er wordt op straat gebabbeld, je wordt uitgenodigd voor een bezoekje,… Dat heb ik in Antwerpen niet gezien.”

Ondertussen heeft Felista al een paar woorden Nederlands geleerd. Naast ‘ja’, ‘nee’, ‘alsjeblieft’ en uiteraard ‘smakelijk’ zitten er ook onverwachte dingen bij. “Leon leert constant nieuwe woordjes en nu zijn dat ‘auto’ en ‘olifant’, wat hij de hele dag lang zegt. Wat hij leert, leer ik ook.”

Bukavu. © RR

Patriarchale samenleving

Studenten van UAntwerpen brengen binnenkort zelf een bezoek aan Bukavu. Hun reis stond voor 2019 ingepland, maar corona gooide roet in het eten. Maar in augustus 2022 komt het er dus alsnog van.

Een van de deelnemers is Dorien Vandenbruaene (25) uit Borgerhout. Ze was toen nog student, maar heeft inmiddels haar diploma sociaal werk behaald en werkt bij Recht-Op, een vzw waar armen het woord nemen. “Armoede is een relatief begrip. In Bukavu zien ze dat helemaal anders. Daar gaat het over geen dak boven je hoofd hebben, geen stromend water en elektriciteit en amper eten. Dat is absolute armoede.”

Dorien trekt volgend jaar zelf naar Bukavu. © RR

“Ik ben blij dat ik alsnog de kans krijg om op inleefreis naar een andere wereld te gaan. Het wordt een verrijkende ervaring en ik zal er onderzoek doen naar de rol van vrouwen in het gezin. In wat nog steeds een patriarchale samenleving is, kunnen ze hun dromen vaak niet waarmaken.”

Annette beaamt: “Als je hier als vrouw niet getrouwd bent, dan is dat zo. In Congo is het een maatschappelijk probleem en word je vaak scheef bekeken.” Wat haar ook opvalt is hoe weinig kindjes een Belgisch gezin telt. “Bij ons wonen er vaak tien kinderen onder één dak. Elke nieuwgeborene wordt als een zegen, als een nieuw lid van de ploeg gezien, terwijl men in België op dat vlak eerder terughoudend is.”

Felista sluit af: “Volgend jaar is onze familie een van de gastgezinnen voor de Antwerpse studenten. We zullen hen met liefde ontvangen.” Hopelijk worden er ook frietjes geserveerd.

Zondag om 14u presenteren de Congolese studenten live de resultaten van hun onderzoek op www.uantwerpen.be/nl/centra/usos
Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio