Gedeputeerde Luk Lemmens overhandigt de eerste exemplaren van ‘Ter Plekke. Kasteel d’Ursel’ aan auteur Serge Migom (rechts) en kasteeldirecteur Koen De Vlieger (links). 

Gedeputeerde Luk Lemmens overhandigt de eerste exemplaren van ‘Ter Plekke. Kasteel d’Ursel’ aan auteur Serge Migom (rechts) en kasteeldirecteur Koen De Vlieger (links). © Guy Delforge

Mijlpalen en mensen van kasteel d’Ursel in handige brochure

Hingene -

Gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens (N-VA) overhandigde donderdag de eerste exemplaren van de gids ‘Ter Plekke. Kasteel d’Ursel. De mijlpalen – de mensen – het erfgoed’ aan auteur Serge Migom en kasteeldirecteur Koen De Vlieger.

Guy Delforge

Jaarlijks komen er tienduizenden bezoekers naar de provinciale domeinen en gebouwen om er te ontspannen of te sporten, te werken of te vergaderen. Ze genieten er ook van de sfeer van de plek, maar zijn zich niet altijd bewust van de boeiende geschiedenis van deze gebouwen en domeinen. “Daarom maken we de brochurereeks Ter Plekke”, zegt gedeputeerde Lemmens. “Onze dienst Erfgoed brengt met de brochures boeiende verhalen en anekdotes, fraai vormgegeven in rijkelijk geïllustreerde boekjes.”

“We belichten in deze publicaties de mijlpalen uit de geschiedenis van de site, we zetten de hoofdrolspelers op het podium en brengen het erfgoed onder de aandacht. Deze nieuwe reeks werd in 2020 gelanceerd met een eerste aflevering over het Arboretum Kalmthout, nu wordt het tweede deel gewijd aan het kasteel d’Ursel”, zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA), bevoegd voor Kasteel d’Ursel en de Groen- en Recreatiedomeinen.

Onvatbare ziel

“Het domein d’Ursel ademt geschiedenis”, zegt Lemmens. “Je raakt hier al snel doordrenkt door de statigheid van het domein en het kasteel. Erfgoed beheren betekent ook het ontsluiten. Zo kreeg dit kasteel door het beheer door de provincie een tweede leven. Zo’n speciale atmosfeer vind je op vele plaatsen en in tal van provinciale sites die openstaan voor bezoekers en gebruikers. De ziel van de plek is onvatbaar en zit verscholen in de stenen van de gebouwen, het groen van de parken en tuinen, de verhalen over de personages die de plek vormgaven, de mijlpalen uit de geschiedenis. Met de brochurereeks Ter Plekke presenteert de dienst Erfgoed van het provinciebestuur Antwerpen die boeiende verhalen en anekdotes in fraai vormgegeven en rijkelijk geïllustreerde boekjes.”


 

 © Guy Delforge

“Uiteraard valt het monumentale kasteel onmiddellijk op”, zegt auteur Serge Migom van de dienst erfgoed. “Maar ook hier zijn er minder bekende verhalen, onvermoede personages die aantreden en verborgen plekken waarvan de deuren worden geopend. Naast enkele leden van de familie d’Ursel uit vervlogen eeuwen, vertellen ook de historische architecten, de tuinarchitecten en een rentmeesteres hun verhaal. Je kan met de brochure op stap in het domein, maar je kunt ze ook rustig thuis lezen.”

“We tonen met de verhalen in de gids hoe zo een domein eigenlijk werkte, maar ook hoe dat past in de ruimere omgeving”, zegt Migom. “Je leert meer over het kasteel en het park, maar ook over de hertogelijke tribune in de kerk en het familiemausoleum. Daarbij verliezen we de kern van de zaak niet uit het oog, datgene wat het kasteel van Hingene zo uniek maakt. De terugplaatsing van de laatste ensembles van Chinees behang en 18de-eeuwse textilia zijn dan ook de kroon op de restauratie van deze erfgoedparel en een waardig slotakkoord voor de inspanningen van de provincie die bijna dertig jaar geleden begonnen.”

De brochure Ter Plekke. Kasteel d’Ursel. De mijlpalen – de mensen – het erfgoed telt 80 blz., kost 5 euro en is te koop in het kasteel, op www.provincieantwerpen.be/erfgoedpublicaties of via erfgoed@provincieantwerpen.be

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio