Sanne en Hans brachten donderdag de laatste details in orde voor de opening op vrijdag. 

Sanne en Hans brachten donderdag de laatste details in orde voor de opening op vrijdag. © Joren De Weerdt

Schoenmakerij opent tegenover de kerk: “We willen mensen leren om iets te laten herstellen”

Nijlen -

Nijlen krijgt opnieuw een echte schoenmaker in het dorp. In het hoekpand aan de Statiestraat en Albertkanaalstraat, recht tegenover de kerk, gaan Nijlenaars Sanne Verreyt (42) en Hans Derboven (39) vanaf vrijdag aan de slag. “Een uitstervend beroep? Aan ons zal het niet liggen”, klinkt het.

Bert Provoost

Hans runt al zeven jaar Schoenmakerij ’t Centrum in Lier. Hij heeft naar eigen zeggen nog geen moment spijt gehad van die stap. Maar ook bij zijn partner Sanne begint het nu te kriebelen. “Ik had een job in de banksector, maar ik was die eigenlijk een beetje beu. Ik werkte al voor Hans, ik nam het stikwerk voor mijn rekening. Ik heb nog een jaar lederbewerking gevolgd en nu hebben we de knoop doorgehakt: we gaan een tweede zaak openen hier in Nijlen. Die zal Schoenmakerij ’t Centrum Nijlen heten.”

“Toen dit woonhuis te koop kwam, waren we meteen overtuigd”, zegt Sanne.

“Toen dit woonhuis te koop kwam, waren we meteen overtuigd”, zegt Sanne. © Joren De Weerdt

“We starten dus een keten”, grapt Sanne enthousiast. “Al staat het wel vast dat het bij die twee winkels zal blijven. Hans en ik gaan ons focussen op de taken waar we het beste in zijn, onze twee winkels zullen nauw samenwerken.”

“We zijn vooral blij met deze locatie vlak in het centrum. Toen dit woonhuis te koop kwam, waren we meteen overtuigd. We wonen zelf ook in Nijlen en hadden hier al veel klanten die speciaal naar Lier kwamen. Onze kinderen gaan hier in de buurt naar school, dus voor ons is dit een heel handige locatie”, zegt Sanne.

Je hoort wel eens dat een schoenmaker een uitstervend beroep is. “Aan ons zal het niet liggen”, lacht Hans. “De vraag is hoe het komt dat er nog zo weinig schoenmakers zijn. Is dat omdat mensen er geen nood meer aan hebben? Of omdat niemand het beroep nog wil doen? Ik doe het alleszins graag en wij hebben het gevoel dat we ook hier heel goed ons werk gaan hebben. We hebben al veel positieve reacties gekregen op onze opening”, vertelt Hans.

Jeugd bereiken

Het doel is alleszins om ook een jonger publiek te bereiken. “We hebben ons voorgenomen om in de toekomst ook meer via sociale media te communiceren om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Jongere mensen weten vaak niet goed meer wat een schoenmaker doet. Er worden nog heel veel schoenen weggesmeten die goedkoop hersteld kunnen worden, voor pakweg tien euro”, weet Hans.

“Zo kan je makkelijk een nieuwe hak op je sneaker laten zetten, laarzen laten verbreden of versmallen, nieuwe voeringen in schoenen laten steken, enzovoort. Onze tip is dan ook om eerst je kapotte schoen te komen laten zien vooraleer je hem weggooit. Als het de moeite niet meer waard is, dan zeggen we het eerlijk. Maar meestal valt hij nog wel te herstellen. Dat willen we mensen leren.”

Naast schoenherstellingen kan je bij de zaak ook terecht voor lederherstellingen, sleutels en graveerwerk. Er worden onder andere ook lederen handtassen verkocht, net als paraplu’s, riemen, zolen, schoenpoetsproducten en veters.

 

 © Joren De Weerdt

 

 © Joren De Weerdt

 

 © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio