De brandweer kwam ter plaatse om het drugslabo in de loods op te ruimen. 

De brandweer kwam ter plaatse om het drugslabo in de loods op te ruimen. © Kristof Van Rompaey

Mannen riskeren gevangenisstraffen tot zes jaar voor drugslabo in loods in Schriek

Schriek -

Drie mannen moesten zich vrijdag voor de rechtbank in Mechelen verantwoorden voor de uitbouw van een drugslabo in een loods in de Schriekstraat in Schriek (Heist-op-den-Berg). In de loods werd onder andere vijftig kilogram afgewerkte speed teruggevonden. De mannen riskeren tot zes jaar cel.

Stijn Van de Sande

Het drugslabo werd op 6 mei per toeval ontdekt in een loods achter een woning in de Schriekstraat. Beide gebouwen waren eigendom van dezelfde persoon, maar na een faillissement zou de loods verkocht worden. Toen de curator samen met een slotenmaker binnenging in het gebouw, merkten ze een sterke chemische geur op. In een aanpalende bureauruimte werden ze geconfronteerd met een drugslabo.

In de ruimte werden vijftig kilogram speed en een heleboel benodigdheden voor de aanmaak van drugs aangetroffen. De 29-jarige Nederlander Djarno P. kon ter plaatse gearresteerd worden. Hij lag te slapen in het gebouw. Hij had de opdracht gekregen om de ruimte schoon te houden. Ook Rudy T., de huurder van het vlakbij gelegen huis, werd gearresteerd. Later kon ook de 49-jarige Tugay P. uit Maasmechelen ingerekend worden. Hij zou de opdrachtgever geweest zijn.

Straffen tot 6 jaar cel gevorderd

Tugay P. riskeert dan ook de zwaarste straf. Het openbaar ministerie vorderde donderdag een gevangenisstraf van zes jaar tegen de man. “Mijn cliënt ontkent niet dat hij wat hand-en-spandiensten heeft geleverd voor het drugslabo. Hij kwam er wat spullen leveren, maar is zeker niet de spilfiguur in deze zaak”, zei zijn advocaat, die er ook op wees dat het onderzoek volgens hem onvolledig werd gevoerd. Hij vroeg dan ook een mildere straf.

Huurder Rudy T. riskeert dan weer voor een periode van vier jaar naar de cel te moeten, maar hij ontkent alle betrokkenheid bij de feiten. Zijn raadsman vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt verhuurde de leegstaande bureauruimte in het zwart aan Tugay P.”, klinkt het. “P. vertelde dat hij er alleen maar wat dozen ging stockeren. Wat zijn werkelijke bedoeling was, daar wist mijn cliënt niets van. Het slot van de bureauruimte werd zelfs vervangen zodat hij er niet meer binnen kon.”

Tot slot vroeg ook de advocaat van Djarno P. een mildere straf dan de achttien maanden gevangenis die door het parket gevorderd werden. “Hij bekent schuld”, klinkt het. “Hij wist dat het labo illegaal was, maar hij liet zich leiden door de lokroep van het geld. Meteen na de ontdekking van het labo, heeft hij zeer uitgebreide verklaringen afgelegd. Hij wilde meteen een streep trekken onder dit hele verhaal.”

Het drugslab in de loods in Schriek.

Het drugslab in de loods in Schriek. © FGP AntwerpenMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio