Gezocht: jonge starters in de zorgsector

Een grote uitdaging voor de zorgsector is het aantrekken van jonge werkkrachten. Bijna de helft van de werknemers is er momenteel 45 jaar of ouder. De coronacrisis heeft blijkbaar vooral oudere werknemers overtuigd om in de zorg aan de slag te gaan.

William VisterinBron: Jobat.be

De nood aan zorgpersoneel – denk aan de spreekwoordelijke ‘handen aan het bed’ – is groot. Het goede nieuws is alvast dat steeds meer 40’ers, 50’ers en 60’ers hun weg vinden naar zorgberoepen. Het gaat hier om ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen, maar ook om thuisverpleging en kinderopvang.

Bijna een derde van de werknemers die aan een nieuwe zorgjob beginnen, is 45 jaar of ouder. Vijf jaar geleden was dat amper 14 procent. Ook zijn er in de sector – in vergelijking met vijf jaar geleden – 15 procent meer niet-Belgen aan de slag. Dat blijkt allemaal uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta bij meer dan 1.100 zorginstellingen en meer dan 100.000 zorgwerknemers.

Uitdaging

Vooral het aandeel 56- tot 65-jarigen bij de nieuwkomers is de laatste jaren spectaculair toegenomen: maal drie op vijf jaar tijd. Maar ook de leeftijdscategorie van 36 tot 55 jaar is in de aanwervingen vandaag beter vertegenwoordigd dan vijf jaar geleden.

Alle jobs voor zorg

Tegelijk legt dit alles ook de uitdaging voor de sector bloot: nieuwe, jonge medewerkers vinden om de vergrijzing van het personeel tegen te gaan. Want bij de nieuwkomers is er een daling in de jongste categorie, en die manifesteert zich vooral het laatste jaar. Al is die daling deels toe te schrijven aan het verlengen van de zorgopleidingen van drie naar vier jaar.

Diploma?

In de zorgsector is in de meeste gevallen wel een hoger diploma vereist. Dat blijkt uit cijfers van VDAB op basis van 17.259 vacatures in de zorgsector in de voorbije twaalf maanden. Voor ruim twee derde van die vacatures was een hoger diploma vereist, zoals graduaat HBO5, professionele bachelor of master.

Voor 14 procent van de jobs in de zorg heb je géén diploma nodig, of maximaal tweede graad secundair. Let wel, het gaat hier om jobs in de hele zorgsector, en dus niet alleen om de klassieke zorgjobs zoals verpleegkundigen of (para)medici. Ook administratief personeel en onderhoudspersoneel horen daar onder meer bij.

Bron: Jobat.be

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER