© Dirk Vertommen

Tot zes jaar cel voor leden van dievenbende die portefeuilles stalen in ziekenhuizen en woonzorgcentra

Duffel -

De leden van een elfkoppige dievenbende werden door de rechtbank in Mechelen veroordeeld tot gevangenisstraffen van een jaar voorwaardelijk tot zes jaar effectief. De vrouwen gingen op rooftocht in ziekenhuizen en woonzorgcentra en stalen de bankkaarten van mensen die op dat moment verzorging kregen of zelfs geopereerd werden. Er werd zo’n 60.000 euro buit gemaakt.

Stijn Van de Sande, Theo Derkinderen

De feiten kwamen aan het licht na de diefstal van een portefeuille in het voormalige ziekenhuis in Duffel. Met een gestolen bankkaart werd verschillende keren geld afgehaald en er werden ook aankopen mee gedaan. Op basis van camerabeelden en telefoniegegevens kon een elfkoppige Brusselse dievenbende in kaart gebracht worden. Zij konden gelinkt worden aan maar liefst 46 diefstallen in heel het land.

Spilfiguur in de zaak was Sanae M. Zij was bij alle diefstallen aanwezig. Alleen of samen met haar kompanen ging ze op rooftocht in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Terwijl de patiënten of bewoners afwezig waren voor verzorging of een operatie, gingen ze op zoek naar bankkaarten en portefeuilles. De codes zaten er vaak bij op een papiertje. Zo konden ze eenvoudig geld afhalen of voor duizenden euro’s inkopen gaan doen. In totaal bedroeg de buit zo’n 60.000 euro.

Zes jaar effectief

Eén van de elf verdachten werd door de rechtbank in Mechelen vrijgesproken en een andere kreeg een opschorting. De anderen werden wel veroordeeld. Sanae M. kreeg een effectieve gevangenisstraf van zes jaar en een geldboete van 8.000 euro. Handlanger Saïda A. kreeg vier jaar effectieve celstraf opgelegd en moet 6.000 euro boete betalen. De andere beklaagden kregen straffen die varieerden tussen een werkstraf van 120 uur en een gevangenisstraf van twee jaar.

Het openbaar ministerie vorderde ook de onmiddellijke aanhouding tegen Sanae M. en Saïda A., maar daar ging de rechtbank niet op in.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio