Voor deze jongen waagt prinses Delphine zich op de dansvloer: “Ik wil alle vrienden en familie samenbrengen voor een feest”

Het was dé tv-verrassing van 2021, het nieuws dat prinses Delphine Van Saksen-Coburg (53) dit najaar haar opwachting zou maken in het Play4-programma Dancing with the stars. Haar drijfveer? De droom van de 12-jarige Adam, die ze leerde kennen via de organisatie Make-A-Wish, laten uitkomen. Sinds twee jaar geleden leukemie bij hem werd vastgesteld, staat zijn leven op pauze.

LEES OOK. Joffrey Anane, het nieuwe jurylid van ‘Dancing with the stars’: “Ik spreek de prinses gewoon met Delphine aan”

Zaterdag waagt prinses Delphine zich voor het eerst op de dansvloer. Al gaat het haar niet zozeer om het dansen, maar om de organisatie die ze met haar deelname in de spotlights hoopt te zetten. Make-A-Wish probeert de hartenwens te vervullen van kinderen met een levensbedreigende ziekte. De prinses en haar danspartner Sander Bos dragen hun deelname op aan Adam. Zijn ouders komen uit Glasgow en Engeland, maar wonen al negen jaar in België.

Twee jaar geleden werd bij Adam leukemie vastgesteld. “Ik herinner me die dag nog. Ik werd van school gehaald door mijn ouders voor een doktersafspraak. Mijn bloed werd afgenomen en de verpleegster voelde aan mijn lever en mijn lymfeklieren. Die waren erg gezwollen.”

Diezelfde avond kreeg hij al zijn eerste chemobehandeling. Het betekende de start van een intensief parcours voor hem en het hele gezin. Tijdens de eerste zes maanden onderging Adam zware chemotherapie en moest hij bijna dagelijks naar het ziekenhuis. “Iedereen bleef zeggen: Bekijk het dag per dag.”

Eye of the tiger

Om de moed erin te houden, werd in de auto onderweg naar het ziekenhuis naar de “chemoplaylist” geluisterd die Adam zelf maakte. “Daarin stonden heel veel opbeurende liedjes. Eentje was Eye of the tiger. Een deel van die tekst gaat over rising up. Als ik het nu hoor, gaat het over chemotherapie ondergaan en er weer bovenop komen.”

Nu Adam in remissie is, kijkt het gezin hoopvol naar de toekomst. De voorbije achttien maanden werd het leven van de tiener danig overhoop gegooid. “Ik heb mijn familie in het Verenigd Koninkrijk niet meer gezien. Ook met mijn vrienden kon ik geen contact hebben.” Daarom hoopt hij dus op dat grote feest, waar iedereen weer zal samenkomen.

Het thema van het feest is al gekozen: Marvel. Omdat het bekijken van de superheldenfilms tijdens de behandeling een welgekomen afleiding was voor Adam en het gezin. Zijn favoriete personage is de Noorse god Thor. “Mijn man wou ons kind Thor noemen”, vertelt prinses Delphine. “Maar daar heb ik toch nee op gezegd.”

Veel werk voor de boeg

“Nu ik prinses ben, vind ik dat verplicht ben om mijn titel goed te gebruiken”, gaat ze verder. “Make-A-Wish is een organisatie die mij na aan het hart ligt. Net als Adam. De eerste ontmoeting met hem en zijn gezin was geweldig. Hun warmte en positiviteit kan mee voor genezing zorgen, daar ben ik rotsvast van overtuigd.’

LEES OOK. Prinses Delphine gaat voluit voor ‘Dancing with the Stars’: “Ik denk dat mijn coach stalen tenen heeft”

Samen met het team achter Dancing with the stars zal de prinses zich dan ook inzetten om het feest voor Adam te realiseren. “Wat fijn is, is dat kinderen dingen willen die wij als vanzelfsprekend zien. Adam wil gewoon een feest voor familie en vrienden, die hij zo gemist heeft door zijn ziekte. Ik ben zo ongelooflijk blij dat ik hieraan kan en mag meewerken voor hem. We beginnen meteen met het plannen van het feest, want we hebben veel werk voor de boeg.”

En dan moet er ook nog eens gedanst worden.

Wout Desmytere

Vastgoed

Jobs in de regio