In het boek van Karl Wouters komt ook de band Tails Blues aan bod, hier op de foto tijdens Folk & Blues Piknik in 1972 in Herentals. 

In het boek van Karl Wouters komt ook de band Tails Blues aan bod, hier op de foto tijdens Folk & Blues Piknik in 1972 in Herentals. © Jeannine Op De Beeck

Karl Wouters lanceert boek over lokale festivals in de jaren 60 en 70: “De stille Kempen werden plots een stuk minder stil”

Tielen -

Auteur Karl Wouters (67) uit Tielen (Kasterlee) lanceert met ‘Schone liedjes mag men drie keer spelen’ zijn gloednieuw boek. In die uitgave neemt hij de lezer mee naar de wereld van de Kempense festivals in de jaren 60 en 70. “Elke respectabele jeugdclub had in de jaren 70 de ambitie om een festival te organiseren”, zegt Karl Wouters.

Bart Van den Langenbergh

Kastival in Kasterlee (1968), Folk & Blues Piknik in Herentals (1972), Vlaams Rock & Folkfestival in Lichtaart (1973), Kioskival in Rijkevorsel (1975) en Sjock in Gierle (1976). Het lijstje van Kempense festivals waarnaar Karl Wouters uit Tielen in zijn nieuwe boek terugblikt, is groot. Karl Wouters maakte als jonge kerel zo goed als al die festivals mee vanop de eerste rij, was zelf medeorganisator en runde ook even een muziekkroeg in Kasterlee. Met zijn boek Schone liedjes mag men drie keer spelen richt hij zich naar eigen zeggen tot de Kempense muziekliefhebbers die de geest van de sixties en seventies in zich meedragen.

“De opkomst van de beatmuziek in de jaren 60 was een kantelpunt in de muziekgeschiedenis. Het was een boeiende periode, waar het legendarische Kastival in Kasterlee in 1968 er mee voor zorgde dat het in de stille Kempen ineens een stuk minder stil werd”, legt Karl Wouters uit. “De muziek van onder meer Pink Floyd, The Spencer Davis Group, Status Quo of The Pebbles galmde gezwind over de grauwgroene dennenkruinen. Festivals van die omvang kon je op één hand tellen. Veel meer dan Jazz Bilzen was er niet. Nadien zijn ze als paddenstoelen uit de grond geschoten. Enkele jaren later organiseerde elke respectabele jeugdclub zijn eigen popfestival.”

Roger Waters en Nick Mason van Pink Floyd tijdens hun legendarisch optreden op Kastival in de zomer van 1968.

Roger Waters en Nick Mason van Pink Floyd tijdens hun legendarisch optreden op Kastival in de zomer van 1968. © RR

In het nieuwe boek komt een hele resem van festivals uit die specifieke periode aan bod. Naast nationale en internationale artiesten laat Karl Wouters ook plaatselijke bands de revue passeren. “Ik stond zelf mee aan de wieg van het Vlaams Rock- en Folkfestival in Lichtaart in 1973 waar we Raymond van het Groenewoud en Kris De Bruyne programmeerden. We organiseerden van 1975 tot 1978 ook het 5 Frang Festival in Kasterlee met artiesten als Thijs van Leer van de groep Focus”, somt de auteur op. “Het boek is een heel nostalgisch verhaal geworden waar ik ook vertel over de groepen waar ik zelf mee optrok. Uiteindelijk is alleen Sjock in Gierle nog overgebleven en is dat een van de oudste festivals van ons land.”

Een beeld van de 22-jarige Karl Wouters tijdens het 5 Frang Festival in Kasterlee in 1976.

Een beeld van de 22-jarige Karl Wouters tijdens het 5 Frang Festival in Kasterlee in 1976. © RR

Hare Krishna

Karl Wouters diepte niet alleen herinneringen op uit zijn eigen jeugd. Hij sprak ook met voormalige festivalorganisatoren en legde contact met muzikanten. Opmerkelijk: de auteur heeft thuis wel een computer maar geen internetaansluiting.

Over Folk & Blues Piknik in Herentals in 1972 zijn bij Karl Wouters vooral de aanhangers van Hare Krishna bijgebleven. “Met hun kaalgeschoren hoofden, pastelkleurige gewaden, vreemde instrumenten en gelukzalige glimlach waren ze een magische verschijning. Urenlang stonden ze op het podium hun mantra te chanten”, laat de auteur optekenen.

Het optreden van aanhangers van Hare Krishna op Folk & Blues Piknik in Herentals in 1972 inspireerde auteur Karl Wouters uit Tielen voor zijn nieuwe boek 

Het optreden van aanhangers van Hare Krishna op Folk & Blues Piknik in Herentals in 1972 inspireerde auteur Karl Wouters uit Tielen voor zijn nieuwe boek © RR

Het boek Schone liedjes mag men drie keer spelen telt 136 bladzijden en bevat veel foto’s van de festivals en van platenhoezen. Het boek is vanaf maandag 6 december verkrijgbaar aan 30 euro en is enkel telefonisch te bestellen. Het gaat om een beperkte en genummerde oplage.

0477.90.90.14

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio