©  BELGA

En plots wordt de coronabarometer weer van stal gehaald: ook Joachim Coens (CD&V) pleit voor transparante maatregelen

CD&V-voorzitter Joachim Coens steunt het principe van een coronabarometer. Dat verklaart hij aan Knack naar aanleiding van een opiniestuk van partijgenoot en Kamerlid Nawal Farih. “Er is niets ergers dan om de haverklap te veranderen van maatregelen”, vindt Coens.

Het idee van een coronabarometer is niet nieuw, maar werd nooit gerealiseerd bij gebrek aan politieke consensus. Al onder voormalig premier Sophie Wilmès circuleerden er blauwdrukken, nadien liet Frank Vandenbroucke de plannen door coronacommissaris Pedro Facon verfijnen, toen hij aantrad als minister van Volksgezondheid.

LEES OOK. Frank Vandenbroucke: “In een storm is een coronabarometer niet bijzonder nuttig”

Nu legt regeringspartij CD&V de barometer weer op tafel. In een opiniestuk op Knack.be stelt Kamerlid Nawal Farih: “Waar de burgers nu zeker nood aan hebben, is standvastigheid en duidelijkheid in de politieke besluitvorming. Een duidelijk strijdplan, waarbij er niet wekelijks opnieuw gebakkeleid wordt, kan wél duidelijkheid brengen.”

Aan of uit

CD&V-voorzitter Joachim Coens sluit zich daarbij aan: “Wat voor ons telt is duidelijkheid voor de mensen. Er is niets ergers dan om de haverklap te veranderen van maatregelen. Met een coronabarometer leg je duidelijk bepaalde grenzen die bepaalde maatregelen ‘aan of uit’ zetten. Met zo’n kader creëer je veel meer begrip bij de bevolking voor de nodige sanitaire maatregelen bij een hoge circulatie van het virus.”

Coens steunt ook de vraag van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om een nieuw Overlegcomité bijeen te roepen. Jambon stelde woensdag voor om recreatieve binnenactiviteiten te verbieden om de zorgsector te verlichten. Maar de CD&V heeft wel problemen met de voorstellen van Jambon voor de cultuurwereld. 

Lachaert

Eerder op de dag hield Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert al een gelijkaardig pleidooi. Ook hij vraagt om standvastigheid in het beleid en dat er “niet elke drie dagen” nieuwe maatregelen worden uitgerold.

LEES OOK. Open Vld-voorzitter Lachaert gaat in tegen Jambon: “Viseer de cultuur niet zonder overleg met sector en wetenschappelijke adviezen”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio