“Via de leerkrachten vernemen we dat ook bij ons in Arendonk kinderen met een lege brooddoos naar school komen”, zegt Tom Claessen. 

“Via de leerkrachten vernemen we dat ook bij ons in Arendonk kinderen met een lege brooddoos naar school komen”, zegt Tom Claessen. © FRED DEBROCK

Gemeente wil dat ieder kind met volle brooddoos naar school komt

ARENDONK -

“Ook in een dorp als Arendonk zien leerkrachten dat kinderen met een lege brooddoos naar school komen. Armoede is niet langer een stedelijk probleem”, zegt Tom Claessen (Vooruit-Groen). Het gemeentebestuur heeft nu een ambitieus plan klaar om de armoede in het dorp op een gecoördineerde manier aan te pakken.

Eddy Meulemans

Woensdag vindt in het lokaal dienstencentrum Durgebont in Arendonk de officiële kick-off plaats van de eerste ‘adviesraad voor armoede en welzijn’ in onze regio. Naast het gemeentebestuur en het OCMW zetten in Arendonk ook tal van privéorganisaties zich in om minder gegoede gezinnen te helpen, waaronder het sociaal restaurant Tel-Oor, de wekelijkse voedselbedeling, de fietsbieb en het verdeelpunt voor menstruatieproducten. Om al die verschillende initiatieven beter op elkaar af te stemmen en de mensen zo nog beter te kunnen helpen, wordt nu een speciale adviesraad voor armoedebestrijding opgericht. Daarmee speelt Arendonk een voortrekkersrol in de Kempen.

“Het is de bedoeling om zo veel mogelijk mensen en verenigingen uit het veld samen te brengen in het nieuwe adviesorgaan. Zo kunnen zij voortaan op een gestructureerde manier hun kennis en ervaring delen en hun netwerken met elkaar verbinden”, zegt schepen van Sociale Zaken Marina Gys (N-VA).

Gemeenteraadslid Tom Claessen (Vooruit-Groen).

Gemeenteraadslid Tom Claessen (Vooruit-Groen). © EMA

Verontrustende signalen

Het idee werd in juni gelanceerd door de oppositiepartij Vooruit-Groen, want ook in een schijnbaar welvarende gemeente als Arendonk voeren nog tientallen gezinnen een dagelijkse strijd om de eindjes aan elkaar te knopen. “Volgens de meest recente gegevens van decenniumdoelstellingen.be hebben in Arendonk 71 huishoudens een budgetmeter voor elektriciteit, staan 209 gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning, zijn er 55 langdurige werklozen en moeten 17 mensen rondkomen met een leefloon”, zegt gemeenteraadslid Tom Claessen. “Via-via vangen we ook verontrustende signalen op van leerkrachten, dokters en tandartsen: onder meer over lege brooddozen op school, maar ook over noodzakelijke tand- en medische zorgen die om financiële redenen worden uitgesteld. Helaas is dat nog niet alles. Armoede leidt vaak tot sociaal isolement en gemiste kansen voor kinderen en jongeren.”

Inspiratieavond

De kick-offvergadering van de nieuwe werk- en denktank voor armoede en welzijn vindt plaats op woensdag 8 december om 19.30u in de cafetaria van het Sociaal Huis. De inspiratieavond start met een spreker die armoede belicht, gevolgd door een open dialoog met de aanwezigen. Iedereen die begaan is met armoede, is welkom. Tegelijk doet de gemeente een oproep aan inwoners, verenigingen en ervaringsdeskundigen die zich willen aansluiten bij het armoedeoverleg, zodat zij voortaan als een soort van ‘expertengroep’ advies kunnen geven aan het gemeentebestuur. Het ultieme doel is dat er straks geen budgetmeters voor elektriciteit meer nodig zijn in Arendonk, dat alle inwoners een job vinden met een behoorlijk inkomen en dat ieder kind met een volle brooddoos naar school kan komen.

Een recent initiatief om kwetsbare gezinnen te helpen, is de fietsbieb: een bibliotheek van tweedehands kinderfietsen.

Een recent initiatief om kwetsbare gezinnen te helpen, is de fietsbieb: een bibliotheek van tweedehands kinderfietsen. © EMA

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio