©  Stad Antwerpen

Grafkapel van Rubens wint eerste Erfgoed Challenge 2021

De Grafkapel van schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) in de Antwerpse Sint-Jacobskerk is de eerste winnaar van de Erfgoed Challenge. Dat is een nieuw initiatief van het KIK of het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, de winnaar wordt gekozen door publiek. Het KIK gaat helpen bij de restauratie van de kapel en zet crowdfunding en financieringsacties op poten om het project te ondersteunen.

Bron: Belga

De kapel is niet alleen de laatste rustplaats van de beroemde schilder, het is ook een indrukwekkend barok ensemble met onder meer een monumentaal marmeren altaar, een Mariabeeld van Rubens’ leerling Lucas Faydherbe en als kroonstuk Rubens’ eigen schilderij Madonna omringd door heiligen. 3.350 van de 12.000 uitgebrachte publieksstemmen gingen naar de kapel. De art nouveauhuizen in Brussel eindigden op de tweede plaats, op de derde staan de schatten van de kathedraal van Doornik.

Burgemeester en schepen tevreden

Burgemeester van Antwerpen, bevoegd voor erfgoed, Bart De Wever is verheugd met de erkenning. “Hiermee kunnen we zijn graf niet alleen prachtig restaureren, maar hopelijk ook meer mensen verleiden om een bezoek te brengen aan de Sint-Jacobskerk.” Voor De Wever is het een echt erfgoedparel die nog te onbekend is bij het brede publiek. “Nochtans ligt onze grootste barokschilder daar niet zonder reden begraven, een echte aanrader om te bezoeken!”

Ook schepen van Erediensten Tom Meeuws vindt het fantastisch nieuws. “De restauratie van de Sint Jacobskerk is een titanenwerk dat microscopische precisie vraagt. Dankzij deze challenge kan iedereen binnenkort ook de grafkapel in haar volle glorie bewonderen.” Meeuws stelt dat er wordt gewerkt om de toekomst van de kerkgebouwen te garanderen. “Hier is de missie alvast met verve geslaagd.”

 

 ©  Stad Antwerpen

200.000 euro

Voor de restauratie van de Rubenskapel werkt het KIK nauw samen met de lokale gemenschap, overheden en de Topstukkenraad, die de Raad voor het behoud van het roerend cultureel erfgoed de Vlaamse regering adviseert. Vanaf de volledige heropening van Sint-Jacobskerk, waarvan de restauratie al in volle gang is, in de zomer van 2024, moet iedereen “deze parel opnieuw in topconditie kunnen bewonderen”, klinkt het.

Het kostenplaatje van het onderzoek en de behandeling van de Madonna bedraagt 200.000 euro. “Afhankelijk van de publiek-private inbreng proberen we tegen de heropening van de kapel ook het Mariabeeld, het altaar en twee stenen grafmonumenten een duurzame behandeling te geven”, klinkt het bij de Erfgoed Challenge.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio