De bekenruimmachine. 

De bekenruimmachine. ©  TL

Lauryssen (Vlaams Belang) tevreden dat beken worden aangepakt

Malle -

Raadslid Tom Lauryssen (Vlaams Belang) klaagt in de gemeenteraad van Malle geregeld over slecht onderhoud van beken. Hij mocht nu zelf eens gaan kijken bij de betrokken dienst wat ze gaan doen om een inhaalbeweging te maken.

“Als het goed is, mag het ook gezegd worden”, aldus Lauryssen. “Ik kreeg een uitnodiging om bij de gemeentelijke dienst te gaan kijken wat er gedaan wordt om de beken in ere te herstellen. Ze hebben zelfs een speciale machine ontwikkeld om de beken te kuisen. Ik kreeg wel te horen dat er zeker drie jaar nodig is om de beken helemaal te herstellen. Op sommige plaatsen groeien er zelfs bomen in.”

Op de gemeenteraad klaagde Lauryssen geregeld het bestuur aan voor slecht onderhoud van de beken. Door het bestuur wordt dan ook wel altijd uitgelegd dat de visie op de functie van een beek in de loop der tijd veranderd is. Vroeger moest het water in een beek snel kunnen wegstromen met zo weinig mogelijk weerstand om het water af te voeren naar de zee. Met de droogteproblematiek ’s zomers leeft nu meer de visie dat het water lokaal in een beek moet kunnen bezinken om zo de ondergrondse watertafels aan te vullen voor droge zomers. Hierdoor mag het juist niet te snel worden afgevoerd maar moet hemelwater de tijd krijgen om te infiltreren, wat ook een andere visie op onderhoud vergt.  kma

Vastgoed

Jobs in de regio