© rr

De Visser kijkt uit over het Galgenweel

Linkeroever -

‘De Visser van Tiszaszederkény’ van de Hongaarse beeldhouwer Imre Szebenyi kijkt vanaf nu uit over het Galgenweel. Daarmee heeft de sculptuur een nieuwe bestemming nadat het beeld werd verwijderd van zijn locatie aan de vijver aan de Rozemaai in Ekeren.

Het beeld komt uit de collectie van het Middelheim Museum en toont een statige en tegelijk kwetsbare vissersfiguur die de relatie weerspiegelt tussen de mens en natuur in een stedelijke omgeving. Szebenyi maakte het beeld in 1967 voor de Hongaarse stad Tiszaszederkény. Het moest verrijzen op de oever van een rivier zonder vis. De sculptuur reisde in 1967 naar Antwerpen voor de negende Middelheim Biënnale waaraan onder meer Hongarije deelnam. Nadien kocht vzw Schoon Antwerpen het aan en schonk het aan het Middelheimmuseum.

De Visser stond tot voor kort aan een vijver aan de Rozemaai maar door een uitbreiding van het scholencomplex daar verdwijnt de vijver waar het beeld stond. Het Middelheimmuseum initieerde de herplaatsing op Linkeroever. Zo kijkt De Visser vandaag uit op het Galgenweel.

“Het beeld hoort bij een waterpartij thuis. Na overleg met buurtbewoners en vertegenwoordigers van het verenigingsleven op Linkeroever, koos het district voor het wandelpad aan de Galgenweellaan. Dit is de ideale setting voor het beeld”, aldus districtsschepen van Cultuur Femke Meeusen (Groen).

 evw

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio