Eens op het podium of achter de microfoon is Oliver een heel ander mens. 

Eens op het podium of achter de microfoon is Oliver een heel ander mens. © Donald Woodrow

Zanger met autisme zingt kerstliederen tijdens misvieringen

Ekeren -

Terwijl het kerstconcert van de Ekeren C koren zondag 19 december in de Sint-Lambertuskerk wordt afgelast, luistert Oliver Smeyers (30) drie opeenvolgende zondagen in drie kerken in Ekeren de zondagsviering op. Oliver is een zanger met autisme, maar eens op het podium of achter de micro is daar niets van te merken.

Oliver Smeyers (30). Hij mist al anderhalf jaar het podium.

Oliver Smeyers (30). Hij mist al anderhalf jaar het podium. © Donald woodrow

Het zijn barre tijden, zeker voor Oliver Smeyers. Voor hem ligt het allemaal nog een beetje moeilijker. Oliver heeft een autismespectrumstoornis (ASS). Hij communiceert moeilijk. Hij spreekt vaak tegen zichzelf en is helemaal in zijn eigen wereld gekeerd. Door zijn autisme kan hij de huidige situatie rond Covid-19 moeilijk inschatten. De muziek en alles wat errond hangt, heeft een onverklaarbare invloed op Oliver. Hij schuwt geen publiek. Eens op het podium of in de studio en achter de microfoon is hij een totaal ander mens. Hier knelt nu het schoentje. Door Covid zijn alle optredens geschrapt. “Oliver mist al anderhalf jaar het podium”, zegt mama Maria. Toch heeft hij niet stilgezeten.

In het coronajaar 2020 bracht Oliver de cd Mijn verhaal uit met passende videoclip.

In het coronajaar 2020 bracht Oliver de cd Mijn verhaal uit met passende videoclip. © Donald Woodrow

In het coronajaar 2020 bracht hij de cd Mijn verhaal uit met passende videoclip. Dan Hastrey schreef de tekst en tekende ook voor de regie en de montage van de video. Zijn album was nog niet uit of Oliver was al bezig aan een kerstalbum. De release is voor eind volgend jaar. In een eerder uitgegeven album Dit is mijn leven brengt Oliver zijn verhaal. ”Nooit heeft iemand met zijn vorm van autisme op zo’n manier de deuren voor zichzelf opengezet. Het is moeilijk om onbewogen te blijven bij dit nummer”, zegt Dan Hastrey.

Als sinds zijn twaalfde staat Oliver op het podium. “Op school deed hij mee aan toneelvoorstellingen en talentenshows. Toen ontdekten we zijn bijzondere zangstem” vertelt mama. Film- en muziekmaker Dan Hastrey en producer Guido Maes spelen een belangrijke rol in het leven van Oliver. Dan maakt een documentaire over autisme met Oliver in de hoofdrol. De maker heeft zich maandenlang verdiept in alles wat met ASS te maken heeft.

“Het opluisteren van de kerkdiensten in Ekeren met kerstliederen is welgekomen voor Oliver”, zegt mama Maria.

“Het opluisteren van de kerkdiensten in Ekeren met kerstliederen is welgekomen voor Oliver”, zegt mama Maria. © Bvd

Nog maar eens worden de podiumoptredens uitgesteld. “Het opluisteren van de kerkdiensten in Ekeren met kerstliederen is dan ook welgekomen”, zegt mama. Zondag 5 december om 11u zingt Oliver in de Sint-Francisuskerk op Rozemaai, op 12 december om 9.30u in de Sint-Laurentiuskerk op Schoonbroek en op 19 december om 10.30u in de Sint-Lambertuskerk.  (mawo)

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio