Voor kleine verbouwingen zonder structurele werken heb je geen architect nodig. 

Voor kleine verbouwingen zonder structurele werken heb je geen architect nodig. © Marc Herremans

Kleine verbouwing? Vraag begeleiding aan de studenten van expertisecentrum Thomas More

Mechelen -

Wie in Mechelen plannen heeft voor een kleine verbouwing waar je geen architect voor nodig hebt, kan voortaan beroep doen op ID&A Mechelen. Dat is een expertisecentrum van de Thomas More hogeschool. Studenten met een postgraduaat van ID&A helpen burgers om een aanvraag voor een bouwvergunning in te dienen. Het gaat om een proefproject in samenwerking met de stad.

Sven Van Haezendonck

Voor kleine verbouwingen zonder structurele werken is het in Vlaanderen niet verplicht om een architect in te schakelen, maar vaak heb je er wel een vergunning voor nodig. Zo’n dossier indienen bij het Omgevingsloket Vlaanderen is ook niet eenvoudig.

Hoge werkdruk bouwdienst

Tegelijk kampt de stedelijke bouwdienst met een hoge werkdruk door het stijgend aantal aanvragen voor een omgevingsvergunning. “In vergelijking met vorig jaar noteren we een stijging van 30% en het aantal voortrajecten en informatieaanvragen is met 25% gestegen. Hierdoor neemt de druk op de dienst toe”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stedenbouw.

Daarom heeft de stad een proefproject opgestart met ID&A Mechelen, het expertisecentrum voor interieur, design & architectuur van Thomas More. “Dit om burgers te helpen bij het indienen van een ontvankelijk dossier voor de aanvraag van een vergunning waarvoor je geen architect nodig hebt”, vertelt de schepen.

Forfaitaire kostprijs

Heb je dus plannen voor een tuinhuis, een wijziging van je gevel of een aanbouw? Dan kan je voortaan begeleiding vragen van het expertisecentrum. De forfaitaire kostprijs bedraagt 250 euro per dossier. ID&A zorgt dan voor begeleiding tijdens het traject, het opmeten en uittekenen van de bestaande situatie en de nieuwe, het opstellen van een dossier en de indiening ervan.

Een student begeleidt iemand bij een verbouwing. 

Een student begeleidt iemand bij een verbouwing. © Thomas More

“Deze samenwerking is een mooie opportuniteit voor onze school. Onze studenten krijgen echte dossiers voorgeschoteld, waardoor we de theorie in praktijk omzetten met echte realisaties”, zegt Stefan Van Ouytsel, projectcoördinator bij Thomas More. De studenten postgraduaat hebben al een diploma op zaak, maar ze willen zich vervolmaken inzake projectmanagement.

Praktijkervaring

Daarbij doen de studenten ook praktijkervaring op en worden ze begeleid door een architect. “We garanderen uiteraard geen goedkeuring van het dossier, wel dat het volledig en ontvankelijk is en dat de aanvraag inhoudelijk voldoet aan stedenbouwkundige vereisten”, legt Van Ouytsel uit. Na een positieve beoordeling door burgers, de stad en Thomas More is het bedoeling het proefproject te verlengen en uit te breiden.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio