Beheerder van de Mechelse Dierenbescherming, Wendy Kerselaers. 

Beheerder van de Mechelse Dierenbescherming, Wendy Kerselaers. © Leo De Nijn

Mechelse Dierenbescherming zit met wachtlijst: “Elk hok dat vrijkomt wordt meteen weer ingenomen”

Mechelen -

De Mechelse Dierenbescherming heeft weer een ruime wachtlijst voor honden en katten. Alle hokken zijn bezet, ondanks dat er dit jaar 124 honden zijn geadopteerd. “Het stopt niet. De vrijheid die de mensen afgelopen zomer kregen heeft daar geen goed aangedaan. Ook financiële problemen door de pandemie is een oorzaak”, zegt een ongeruste Wendy Kerselaers, beheerder van de Dierenbescherming Mechelen.

Leo De Nijn

De lockdown heeft veel mensen ertoe aangezet om een hond of een kat aan te schaffen, om een beetje de eenzaamheid te doorbreken. Mensen kregen tijdens de eerste lockdown veel tijd om voor een gezelschapsdier te zorgen. “Maar eens afgelopen zomer de vrijheid weer wenkte, stelden we wel vast dat ons asiel de ene na de andere oproep kreeg voor opvang van honden en kittens. De vraag voor opvang duurt nu al maandenlang. Het is bij ons begonnen in mei met de opvang van meer dan 100 cane corso’s van een baasje uit Booischot (Heist-op-den-Berg), en sindsdien is het niet meer gestopt”, vertelt Kerselaers.

Kobe en Lisa.

Kobe en Lisa. © Dierenbescherming Mechelen

Wachtlijst

Momenteel hebben ze bij de Dierenbescherming Mechelen 47 honden en 104 katten in opvang. 124 honden en 292 katten (waarvan 184 kittens) zijn dit jaar geadopteerd. “En toch zitten we met een wachtlijst van 20 tot 25 honden en zes katten. Het is niet simpel om de lijst weg te werken. We steken heel veel werk in de adoptie van onze dieren. Daar gaat een heel onderzoek aan vooraf. We zijn een no-kill-asiel, wat betekent dat we hier ook geen honden of katten laten inslapen. Van zodra er een hok vrijkomt, wordt dat meteen weer ingenomen.”

Poes Bellisima wacht op nieuw baasje.

Poes Bellisima wacht op nieuw baasje. © Mechelse Dierenbescherming.

Opvanggezinnen

De beheerder van de Mechelse Dierenbescherming prijst zich gelukkig dat ze geregeld beroep kunnen doen op de medewerking van opvanggezinnen voor kleinere en gedragsvriendelijke honden. “Maar we kunnen ook niet elke hond zo maar bij een opvanggezin droppen.”

De schuld voor een vol asiel wil Wendy Kerselaers ook niet helemaal afschuiven op corona. “Het klopt wel dat er mensen zijn die hun hond kwijt willen omdat ze na de lockdown eindelijk hun (vakantie)plannen willen uitvoeren waar ze al lange tijd mee in hun hoofd zaten. Maar we krijgen ook honden binnen van mensen die al veel jaren een huisdier hebben. Ze hebben in deze crisistijd bijvoorbeeld hun woning of hun werk verloren en kunnen simpelweg niet meer voor hun dier zorgen. En omdat we nog lang niet uit deze crisis zijn, vrees ik dat alle asielen voor moeilijke opvang gaan blijven staan”.

“In onze crisisopvang merk ik ook dieren van mensen die langdurig ziek zijn geweest. Hierbij is de link met corona ook niet ver weg. Zoals velen hopen we dat er betere tijden aankomen. Maar voorlopig roeien we verder met de riemen die we hebben. Dat is niet prettig voor ons, maar zeker ook niet voor de dieren die we hoe dan ook willen blijven opvangen”, besluit Wendy Kerselaers.

Hondje Lino.

Hondje Lino. © Mechelse Dierenbescherming

Beau.

Beau. © Mechelse Dierenbescherming.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio