Jo Van Dessel met zijn nieuwste worp ‘Varkentje Sus wil ergens anders zijn’, de opvolger van ‘Varkentje Sus wil iemand anders zijn’ uit 2019. 

Jo Van Dessel met zijn nieuwste worp ‘Varkentje Sus wil ergens anders zijn’, de opvolger van ‘Varkentje Sus wil iemand anders zijn’ uit 2019. © Foto Joren De Weerdt

Auteur Jo Van Dessel lanceert nieuw kinderboek voor goede doelen: “Zo laat ik ook iets na voor mijn kleinkinderen”

Lier, Booischot -

Schrijver en dichter Jo Van Dessel (66) uit Lier heeft een tweede kinderboek uit: ‘Varkentje Sus wil ergens anders zijn’. Net als Varkentje Sus wil iemand anders zijn’ uit 2019 werd het verhaal weer goedgekeurd door zijn kleinkinderen. De opbrengsten gaan naar Kom op Tegen Kanker, het Olivia Fund en Fiets Tegen Diabetes.

Kristof Van Rompaey

Als dichter heeft Jo Van Dessel tal van bundels op zijn naam staan. Twee jaar geleden lanceerde hij zijn eerste kinderboek. Dat ging vlot de deur uit. “Stilaan begon men van mij een vervolg te verwachten”, vertelt Jo met een knipoog. “Vorige keer wilde Varkentje Sus iemand anders zijn. Nu wilt hij ergens anders zijn. Hij gaat dus enkele andere landen ontdekken, maar net als in het vorig boekje, blijkt hij het ook nu thuis weer best te vinden.”

De illustraties zijn opnieuw van de hand van Elke Onzea. “Onze samenwerking is heel organisch ontstaan”, zegt Jo. “Ik geef haar volledig de vrije hand. Het resultaat is er telkens vlak op. Ik vertrouw haar werk dus haast blindelings. Of dit nu het startschot is van een hele reeks over Varkentje Sus? Van een komt twee en van twee kan drie komen. We zien wel hoe dat groeit.”

Iets nalaten

De kleinkinderen van Jo fungeerden opnieuw als testpubliek. “Door te schrijven, wil ik voor hen iets nalaten. Dat is een van mijn motivaties”, stelt Jo. Nog een motivatie: de opbrengsten van Jo’s boeken gaan steevast naar het goede doel. Ditmaal zijn er dat zelfs drie, waaronder Fiets Tegen Diabetes. Jo is zelf diabeet en een behoorlijk fervent fietser.

“Ook voor het Olivia Fund (een vzw die kinderkankeronderzoek ondersteunt, red.) fietste ik al geregeld. Normaal neemt er van onze familie ook altijd wel iemand deel aan de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker. We zullen zien hoe dat dit jaar verloopt”, zegt Jo.

De roots van de auteur liggen in Booischot (Heist-op-den-Berg). Daar organiseerde hij jarenlang het folkfestivalletje Bergfolk. “Dat is intussen ter ziele gegaan, onder meer door de huidige situatie”, zegt hij. “Als kleine organisatie heb je geen buffer om daardoor te spartelen. Bovendien was ik het beu om altijd bij dezelfde mensen aan te kloppen voor sponsoring.”

Neanderthalers

Normaal is Jo ook een fervent reiziger. “We hebben heel concrete plannen om eind januari naar IJsland te gaan met een vaste groep vrienden. Als alles goed gaat natuurlijk”, nuanceert hij. “Mijn dichtbundels zijn een continu work in progress. Nu staat dat weer even op een lager pitje, omdat ik samen met twee anderen de geschiedenis van onze roemruchte voetbalploeg De Neanderthalers aan het samenstellen ben. In de jaren 70 en 80 was dat dé liefhebbersploeg van café ‘t Pleintje in Heist-op-den-Berg. We zijn nu volop bezig met opzoekingen en denken er volgend jaar rond deze tijd mee naar buiten te kunnen komen.”

Jo geeft zijn Varkentje Sus-verhalen uit in eigen beheer. Je kunt het nieuwe boek bij hem bestellen via e-mail. Een exemplaar kost 15 euro. Opsturen kan voor 3 euro extra. “Omdat er behoorlijk wat vraag naar was, is het eerste boekje inmiddels bijgedrukt”, laat Jo nog weten.

jo.van.dessel@hotmail.com


MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio