De staking bij Sibelco heeft vijf dagen geduurd. 

De staking bij Sibelco heeft vijf dagen geduurd. © Tommy Maes

Staking bij Sibelco is afgelopen: “24 jobs zijn voorlopig gered en personeel krijgt meer inspraak”

Dessel, Lommel, Maasmechelen -

De staking bij zandwinningsbedrijf Sibelco is afgelopen. De aanleiding daarvoor was het feit dat de directie de geplande schrapping van 24 jobs voorlopig van tafel heeft geveegd. Ook zullen de werknemers in de toekomst meer betrokken worden bij de reorganisatie.

Het personeel van Sibelco legde vorige week donderdag spontaan het werk neer uit protest tegen 24 afvloeiingen bij de Belgische vestigingen van het zandwinningsbedrijf. Een groot deel van die banen zou zelfs verdwijnen bij afdelingen die nu al met bezettingsproblemen en een hoge werkdruk kampen. Het afgelopen jaar waren er zelfs nog extra aanwervingen gebeurd om dat op te vangen.

De staking vond niet alleen plaats in de vestiging in Dessel, maar ook in Lommel en Maasmechelen. Ook werd de actie gedragen over alle geledingen van het personeel: arbeiders, bedienden en kaderleden. Dinsdag kregen de vakbonden een voorstel van de directie, waardoor de verschillende partijen weer aan tafel gingen zitten met als resultaat dat de staking na vijf dagen achter de rug is.

Werkgroepen per afdeling

“Het schrappen van de 24 jobs is voorlopig van de baan”, zegt vakbondssecretaris Wim Verreyt (ABVV). “Ook wil de directie het personeel meer betrekken bij de reorganisatie waarbij de verschillende vestigingen nauwer moeten samenwerken. Zo worden de verbeteracties per afdeling uitgewerkt door een werkgroep waarin naast de supervisor van de afdeling ook werknemers bij betrokken zijn. Zo krijgt het personeel meer inspraak in de manier waarop de reorganisatie gebeurt.”

Na een stemming over het voorstel heeft het personeel het werk hervat. “Het gaat wel om een nipte meerderheid”, zegt vakbondssecretaris Cis Sterkens (ACV). “Van de 116 stemmen waren er 61 voor en 55 tegen. Dat betekent dat bij veel personeelsleden er maar weinig vertrouwen is in de directie. Daarom is er nog heel wat werk aan de winkel om dat vertrouwen terug te winnen. Het is een goede zaak dat het personeel de teugels in handen krijgt en via werkgroepen betrokken wordt bij de verbeteracties in de verschillende afdelingen. Ook moeten de verbeteracties slagen voordat er jobs kunnen worden geschrapt. Hopelijk maakt de directie die belofte ook waar.” (mto)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio