©  fvv

DISCUSSIE. Moet er een opkomstplicht komen voor vaccinatie?

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck deed donderdag een opmerkelijk voorstel in verband met de vaccinaties in ons land. Hij pleit ervoor dat ongevaccineerden verplicht worden om zich aan te melden in een vaccinatiecentrum. Daarmee bedoelt hij niet dat ze zich zouden moeten laten vaccineren, maar wel een formulier kunnen ondertekenen waarop staat dat ze op de hoogte zijn van de gevolgen, “ook wat betreft het eventueel afstaan van de zorg”.

Zorgnet-Icuro, de koepel van de zorgorganisaties, verwacht dat het aantal coronapatiënten op intensieve zorgen tegen 10 december naar duizend zal stijgen. Vaccinatie verplichten lijkt Loobuyck op ethisch vlak moeilijk. Hij denkt aan een tussenoplossing. “De overheid kan mensen verplichten om naar een vaccinatiecentrum te gaan”, zegt hij. “De niet-gevaccineerden zouden dan in het centrum nog een laatste keer de uitleg over het belang van een vaccinatie krijgen, zowel voor henzelf als voor de samenleving.

“Als ze de prik dan nog weigeren, kan je ze iets laten ondertekenen waarop staat dat ze op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen. Bijvoorbeeld dat ze niet in de zorg kunnen gaan werken. En ja, misschien ook dat ze in een noodsituatie als coronapatiënt geen voorrang zullen krijgen op mensen die wel gevaccineerd zijn.” Voor Loobuyck lijkt dit een goede oplossing. Want wanneer mensen dan niet in een centrum komen opdagen, zou de overheid een boete kunnen opleggen. “Het is ook denkbaar dat wie de vaccinatie weigert een verplichte solidariteitstaks krijgt opgelegd, waarbij die persoon dan een geldsom betaalt die rechtstreeks naar de zorgsector gaat.”

LEES OOK. Opmerkelijk voorstel van Antwerpse moraalfilosoof Patrick Loobuyck: “Opkomstplicht voor vaccinatie”

Maar wat vind jij? Vind jij dat er een opkomstplicht voor vaccinatie moet komen? Of denk jij dat dit niet de juiste oplossing is?