Een geëmotioneerde Jani Kazaltzis in James de musical. “Zo’n eigen musical is een rollercoaster van emoties, maar een toffe.” 

Een geëmotioneerde Jani Kazaltzis in James de musical. “Zo’n eigen musical is een rollercoaster van emoties, maar een toffe.” 

Van kattenkwaad in de cité tot zijn coming-out, Jani krijgt emotionele musical over zijn leven: “Een rollercoaster van emoties”

1,2 miljoen kijkers zagen vorige week op Play4 hoe Natalia’s leven in een musical gegoten werd. Donderdag zet James Cooke de schijnwerpers op Jani Kazaltzis (42). Dat levert enkele emotionele scènes op, zeker wanneer Kazaltzis zijn coming-out herbeleeft. “Ik had dit programma alleen maar met James willen maken”, vertelt de stylist.

Nele Coune

In Jani de musical, een door James Cooke op poten gezette show met vijf actes komen we te weten waarom kleine Jani Kazaltzis zijn schoolwerk ondertekende met de naam Johan. Hoe hij zijn ouders via een brief op de hoogte bracht van zijn geaardheid. En hoe hij met beste vriendin Roberta de discotheken onveilig maakte in zelfontworpen outfits. En uiteraard mag ook Madonna niet ontbreken.

Toen je destijds uit de kast kwam, had je waarschijnlijk nooit gedacht dat er ooit een musicalnummer over gemaakt zou worden?

“Ik had in het algemeen nooit gedacht dat er ooit een musical over mijn leven zou verschijnen. Maar het is echt een ongelofelijk mooi programma geworden. Zo’n eigen musical is een rollercoaster van emoties, maar een toffe.”

Ter voorbereiding hebben ze met heel veel vrienden en familie gebabbeld. Was je niet bang dat er bepaalde verhalen naar boven zouden komen?

“Ik ben een open boek, maar het is toch een beetje eng als je weet dat ze dingen aan het uitpluizen zijn. Ik denk ook dat ik dit met niemand anders dan James gedaan zou kunnen hebben. Ik weet dat hij er iets moois van wil maken. Hij wil geen grote dingen aan het licht brengen, provoceren of dingen uitvergroten. Dat was geruststellend.”

In interviews noemt James jou ‘zijn broer’.

“Wij zijn inderdaad heel close. We bellen veel en steunen elkaar in alles. Ik ben echt megafier op wat hij hier gecreëerd heeft. Als je daar als gast zit, heb je niet de indruk dat je deel uitmaakt van een grote show. Iemand zo op z’n gemak stellen, dat moet je als host echt kunnen. Ik denk dat de kijkers zijn eerlijkheid en oprechtheid ook wel appreciëren.”

Het meest emotionele moment was de scène over jouw coming-out tegenover jouw ouders. Vind je het niet lastig om daarover te praten in zo’n show?

De scène waarin Jani zijn moeder via een brief laat weten dat hij homo is, greep de stylist zelf naar de keel. 

De scène waarin Jani zijn moeder via een brief laat weten dat hij homo is, greep de stylist zelf naar de keel. 

“Nee, er is dan ook niets mis met zo’n coming-out of gay zijn. De aandacht moet ook niet altijd gevestigd worden op iemand die homo is en daarvoor uitkomt. Dat is een heel normale zaak. Het maakt deel uit van mijn leven en James heeft dat op een heel correcte manier gebracht. Ik denk dat het mij zo gepakt heeft, net omdat het zo accuraat was.”

Je hebt er destijds voor gekozen om je ouders via een brief op de hoogte te brengen.

“Ik kreeg dat niet uit mijn mond en was bang dat ik niet de juiste dingen zou zeggen als ik het niet had neergeschreven. Ik was ook eerst van plan om de brief voor te lezen, maar ik had de moed niet om dat te doen. Ik heb de enveloppe op het fornuis gelegd, waarna mijn mama mij heeft gebeld. Maar het heeft nog een maand geduurd eer ze het aan mijn papa heeft verteld.”

Jouw ouders konden er tijdens de opname niet bij zijn. Gaan ze vanavond kijken?

“Zeker. Ze kijken er heel erg naar uit. Ze wilden er toen heel graag bij zijn, maar zaten in Griekenland. Ik denk dat het voor hen ook een verrassing zal zijn, ook al wordt er niets nieuws verteld.”

Dit najaar keer je ook terug naar de dansvloer voor twee feestelijke afleveringen van ‘Dancing with the Stars’.

“Die opnames zijn al even achter de rug. Ik was vergeten hoe hard dat werken was. (lacht) We zijn weer allemaal heel diep gegaan. Het is echt zot wat dat met je doet. Dancing with the stars is het zwaarste dat ik ooit gedaan heb. Zwaarder dan Over de oceaan.”

De nieuwe lichting van dat programma is pas vertrokken met de boot. Heb je hen nog tips gegeven?

(enthousiast) “Alles wat ik wist, heb ik aan James verteld. Maar je moet dat toch gewoon ondergaan. De gedachte dat je de oceaan gaat overzeilen, is angstaanjagend. Je gaat geen mensen zien, alleen water, en er kan van alles gebeuren. Maar ik weet zeker dat hij dat supergoed gaat doen en zich nu aan het amuseren is. Voordat hij vertrok, was hij niet zo blij. (lacht) Ik heb hem overtuigd om mee te doen. Hij zei: ‘Als ik doodga, komt dat door u!’ Ik dacht: ‘Oh my god James, stop en kruip gewoon op die boot.’”