©  BELGA

Van Aert en Kopecky volgen zichzelf op als winnaars van de Kristallen Fiets

Wout van Aert (27) en Lotte Kopecky (26) zijn voor het tweede jaar op rij de laureaat van de Kristallen Fiets, de award van Het Laatste Nieuws voor de beste Belgische wielrenner en wielrenster van het voorbije seizoen.

BelgaBron: BELGA

Op het 30e Gala van de Kristallen Fiets in de studio’s van DPG Media in Vilvoorde kreeg Van Aert 988 punten achter zijn naam. Hij haalde het voor Jasper Stuyven (492 ptn) en Tim Merlier (464 ptn). Remco Evenepoel (420 ptn) en Jasper Philipsen (292 ptn) maakten de top vijf vol.

Van Aert heeft er een uitstekend seizoen opzitten, eind oktober al bekroond met de Flandrien-trofee. Dat startte in de winter met een Belgische veldrittitel en een tweede plaats op het WK in het veld. Later volgden op de weg overwinningen in Tirreno-Adriatico (2), Gent-Wevelgem, de Amstel Gold Race en het Belgisch kampioenschap. In de Tour de France won de renner van Jumbo-Visma drie etappes, elk op een heel verschillende wijze. Hij triomfeerde solo in de bergrit naar de Mont Ventoux, was de beste in de laatste tijdrit en in een massasprint op de Champs-Élysées. Na de Tour veroverde hij nog zilver in de wegrit op de Olympische Spelen in Tokio en zilver in de tijdrit op het WK in eigen land. Tussendoor schreef hij de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam.

Roglic wel present, geen Van Aert: “Beetje verkouden”

Het Laatste Nieuws had premier Alexander De Croo gestrikt om Wout van Aert de Kristallen Fiets uit te reiken en ook ploegmaat Primoz Roglic was naar Vilvoorde afgezakt, maar zelf stuurde Van Aert zijn kat. “Ik ben een beetje verkouden opgestaan en in de huidige situatie dacht ik dat het beter was om niet te komen”, verklaarde renner van Jumbo-Visma zijn afwezigheid.

“Die trofee mee naar huis nemen, zeker als je de erelijst bekijkt en weet wat voor wielerland we zijn, dat is wel heel bijzonder”, verklaarde Van Aert via een videoverbinding. “Mijn mooiste overwinning was die ritzege in de Tour over de Mont Ventoux. Daar heb ik mezelf het meest verbaasd. Daar kijk ik met het meeste plezier op terug.”

“Volgend jaar zal ik eerst proberen in de buurt te komen van afgelopen seizoen. Het zou mooi zijn om volgend jaar een monument te winnen. Dat heb ik dit jaar gemist en daar zou ik veel voor over hebben. Dat is zeker een doel voor volgend jaar. De Tour is ook weer een doel. Roglic de gele trui en ik de groene? Dat zou wel heel erg mooi zijn, dat durf ik zelfs niet uit te spreken.”

“Ook in het crossseizoen heb ik zeker zin. De afgelopen weken werd de conditie steeds beter en ik kreeg steeds meer goesting om in het veld te duiken. Ik hoop dat deze verkoudheid me niet zal dwarsbomen, maar ik heb nog een paar dagen om terug fit te zijn.”

Over een deelname aan het WK veldrijden spreekt Van Aert zich nog niet uit : “We zullen zien, ik zal eerst al beginnen met de wedstrijden die op mijn planning staan en als ik de andere jongens bezig zie dan is het superzwaar momenteel, superzware parcoursen en telkens een hevige strijd voor de overwinning.”

 

 ©  BELGA

Ook Lotte Kopecky krijgt opnieuw Kristallen Fiets

Net als Van Aert ontving Lotte Kopecky woensdagavond de trofee voor de tweede keer. En net als in 2020 had Kopecky (1012 ptn) een ruime voorsprong op de afscheidnemende Jolien D’hoore (664 ptn). Shari Bossuyt (554 ptn) werd derde.

Kopecky werd eind oktober ook al uitgeroepen tot Flandrienne van het Jaar. De renster van Liv Racing, die vanaf volgend jaar voor SD Worx rijdt, behaalde in 2021 acht overwinningen op de weg, waarbij opnieuw een Belgische titel in de weg- en tijdrit. In oktober excelleerde Kopecky op het WK baanwielrennen. In Roubaix veroverde ze de wereldtitel in de puntenkoers en zilver in zowel het omnium als de afvalling. Haar Olympische Spelen deze zomer vielen enigszins tegen met een vierde plaats in de wegrit, een tiende plaats (met Jolien D’hoore) in de ploegkoers en een zware val en opgave op de slotdag in het omnium.

“Het was vooral een jaar van veel vallen”, lachte de laureate. “Maar het was zeker wel een goed jaar qua resultaten”, verklaarde de renster toen ze voor het tweede jaar op rij de Kristallen Fiets in ontvangst nam. “Ik denk dat ik nooit beter heb gedaan dan dit jaar.”

“Ik heb veel pech gehad, maar als ik terugkijk denk ik wel dat ik trots mag zijn. De Spelen brachten niet wat ik ervan verwacht had, maar die wereldtitel in de puntenkoers maakte dan weer veel goed. Mijn volgende grote doel is de Ronde van Vlaanderen. Die staat al lang op mijn verlanglijstje. Volgend jaar heb ik een nieuwe sterke ploeg. Ik kijk er enorm naar uit om een klassieker te kunnen winnen.”

Ook trofeeën voor de broers Roodhooft, Tim Declercq en Thibau Nys

De broers Christoph en Philip Roodhooft werden op het 30e Gala van de Kristallen Fiets verkozen tot Ploegleiders van het Jaar. Thibau Nys is voor het tweede opeenvolgende jaar de beste belofte. Tim Declercq kreeg voor het vierde jaar op rij de Kristallen Zweetdruppel als beste helper.

Vastgoed

Jobs in de regio