Rosa Mortelmans en haar zoon Lony Seutin. ©  Dirk Vertommen

84-jarige oprichtster van Mylène bedenkt bordspel om sudoku op te spelen: “Hier zijn de cijfertjes groter”

Itegem, Beerzel -

De 85-jarige Rosa Mortelmans uit Itegem (Heist-op-den-Berg), het voormalige boegbeeld van het Heistse cosmeticabedrijf Mylène Cosmetics, vult al jaren fervent sudoku’s in. Maar ze vond wel dat het populaire Japanse cijferpuzzelspel gebruiksvriendelijker kon. Daarom ging ze aan de slag met haar zoon Lony Seutin (65), met het bordspel ‘Suduoku’ als resultaat.

Bert Provoost

In 1980 bedacht de Japanner Maki Kaji samen met twee jeugdvrienden de sudoku, die in een mum van tijd Japan en later de hele wereld veroverde. Ook voor Rosa Mortelmans is het haar favoriet tijdverdrijf. Ze verkocht als oprichtster van Mylène aan honderdduizenden vrouwen verzorgings- en schoonheidsproducten via homeparty’s. Vandaag is ze op rust, maar haar ondernemingszin is ze nog lang niet verloren.

“Samen met mijn man heb ik in de jaren zestig Mylène opgericht. Wanneer ik het bedrijf heb overgegeven aan mijn kinderen, moest ik een bezigheid zoeken. Ik wilde mijn brein actief houden en zo ben ik sudoku’s beginnen in te vullen. Dat doe ik ondertussen al jaren.”

Rosa tijdens een spelletje Suduoku. © RR

“Alleen vond ik al dat geknoei met gommen en noteren in de rand van een tijdschrift of krant vervelend. En in digitale versies vond ik de cijfertjes te klein. Ik ben praktisch ingesteld en ik vond dat het beter kon. Dus begon ik zelf te knutselen met papiertjes en met een kartonnen bord in de hoop om tot een verbeterde versie te komen.”

Rechtop

“Samen met mijn zoon Lony heb ik het spel stap voor stap voort ontwikkeld en getest. Zo kwamen we tot een geprofessionaliseerd bordspel met cijferjetons dat nu helemaal op punt staat. De speler legt eerst de begincijfers op het bord en begint daarna de puzzel in te vullen. Er zitten gleuven in het bord, zodat je de jetons ook rechtop kunt zetten. Dan kun je nakijken of alle cijfertjes kloppen vooraleer je ze platlegt. De cijfertjes zijn hier ook groter”, vertelt Rosa.

 ©  Dirk Vertommen

Er gingen veel testspelletjes aan vooraf. Talloze borden werden uitgedeeld en het concept werd verbeterd aan de hand van de feedback. Waar de zoon van Rosa met de prototypes ook kwam, de rode draad van de reacties was toch dat de mensen enthousiast waren. “Onze Suduoku kun je met meerdere spelers rondom een enkel spelbord spelen of op meerdere borden. Dan kun je het ook competitief opvatten door tegen elkaar of tegen de tijd te spelen. Zo word je telkens opnieuw uitgedaagd om een puzzel tot een goed einde te brengen. En dankzij het grote, overzichtelijke spelbord is het de ideale vorm van geheugentraining voor jong en oud. Het tilt sudoku wat ons betreft naar een hoger niveau en we zijn ervan overtuigd dat het mensen en generaties gaat samenbrengen”, vertelt Lony Seutin uit Beerzel (Putte).

Spellenlab

Het Spellenlab van Hogeschool VIVES in Brugge mocht het spel al testen. “Wat Suduoku zo mooi maakt, is dat het ontstaan is uit een noodzaak. Het bordspel zorgt ervoor dat heel wat leeftijdsgenoten van Rosa het spel makkelijker kunnen spelen. Het is bijzonder goed uitgedacht. Alle details kloppen, waardoor het liefhebbers over verschillende generaties heen samenbrengt. Wij introduceren het spel al zeker in het lager onderwijs en in onze workshops voor senioren”, zegt coördinator Jef Suykerbuyk.

Lony Seutin kreeg goede commentaar van Jef Suykerbuyk van het Spellenlab. © RR

Het spel wordt in België geproduceerd. In eerste instantie wordt Suduoku alleen via een webshop aangeboden. De kostprijs bedraagt 49,50 euro plus verzendingskosten. “Voor die prijs krijg je het spelbord met negentig grote cijferjetons en tweehonderd uitdagingen, met de bijhorende oplossingen. Wie snel bestelt, krijgt het gezelschapsspel nog voor de feestdagen thuis geleverd”, benadrukken Rosa en Lony.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners