Dinsdag kwamen er in de regio nog 933 positieve tests bij, het hoogste cijfer op een dinsdag ooit. 

Dinsdag kwamen er in de regio nog 933 positieve tests bij, het hoogste cijfer op een dinsdag ooit. ©  Rob Engelaar

Corona heeft in de helft van de Kempen zijn piek al bereikt

Kempen -

In minstens de helft van de Kempense gemeentes komen er de laatste dagen minder nieuwe coronabesmettingen bij dan voordien. De piek van de vierde golf komt zo in onze regio stilaan in zicht.

Hans Otten

Dat de schijnbaar eindeloze aangroei van het aantal bijkomende besmettingen mogelijk binnenkort over zijn hoogtepunt heen is, wil niet zeggen dat de vaart er nu al helemaal uit is. Dinsdag kwamen er in de regio nog 933 positieve tests bij, het hoogste cijfer op een dinsdag ooit – dat in feite een weerslag is van de afgenomen tests op zondag. Met 8.290 besmettingen in de voorbije week is opnieuw een triest hoogterecord geboekt. Dat is een groei van 13% tegenover de week voordien.

Klad in snelheid

Toch is dat ook goed nieuws, want een week geleden was er nog sprake van een aangroei van 69%. De snelheid waarmee de Kempense coronateller blijft doortikken, remt intussen dus sterk af. Arendonk, Balen, Herenthout, Hoogstraten, Kasterlee, Meerhout, Retie en Rijkevorsel zien het weekcijfer intussen zelfs dalen. En dat terwijl Arendonk, Kasterlee en Rijkevorsel de voorbije weken steevast de provinciale lijst van meest getroffen gemeentes aanvoerden. Maar ook in Baarle-Hertog, Hulshout, Laakdal, Lille, Merksplas, Olen, Oud-Turnhout, Ravels en zelfs Turnhout lijkt de klad bij het virus er stilaan in te komen. Hopelijk zet de dalende trend zich ook daar snel in.

Daartegenover staan gemeentes als Beerse, Dessel, Geel, Vorselaar en Westerlo, waar het cijfer nog relatief sterk blijft oplopen. Geel verbreekt met 849 besmettingen in zeven dagen tijd opnieuw het regiorecord, Turnhout (647), Mol (627), Westerlo (497), Herentals (460) en Beerse (447) volgen.

©  gva

Personeelsuitval

De getroffen gemeentes stellen al langer vast dat het nog heel moeilijk is om een lijn te trekken in eventuele besmettingshaarden. “Het virus circuleert nu erger dan ooit”, klinkt het bij de gemeente Beerse, die begin deze week nog besloot om de lagere school in de Albertstraat vanwege de vele besmettingen te sluiten. “Om die reden herhalen we het opnieuw: blijf voorzichtig en respecteer de basisregels maximaal.”

De gemeente Vorselaar zag zich ook genoodzaakt om het recyclagepark op woensdag te sluiten, terwijl er de andere dagen personeelsleden aan het werk zijn die normaal andere diensten bemannen. In Westerlo blijft de wildwaterbaan van het gemeentelijk zwembad deze week op weekdagen dan weer dicht vanwege personeelstekort.

Phishingmail

De vaccinatiecentra draaien intussen op volle toeren om mensen een boosterprik toe te dienen. De gemeentebesturen en politiediensten kregen woensdag wel verschillende meldingen van phishingmails die eruitzien als vaccinatie-uitnodigingen. “Indien je op de link in die mail klikt om een afspraak te maken, kom je op een frauduleuze website uit waar ze om je bank- of kredietkaartgegevens vragen. Ga hier zeker niet op in, want het is een vorm van phishing. Maak nooit je betaalgegevens over, een vaccinatie is gratis”, luidt de waarschuwing.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio