©  BELGA

Sterk Westerlo in extremis uit beker gewipt door OHL: “Getoond dat we onze plaats hebben in 1A”

Wat een anticlimax in Het Kuipje. Westerlo stond na een sterke wedstrijd tegen OHL met anderhalf been in de kwartfinale van de Croky Cup, maar kreeg in de slotfase nog een dubbele ijskoude douche over zich heen. Exit Westerlo, al is het wel met opgeheven hoofd. “We hebben opnieuw getoond dat we onze plaats hebben in 1A”, klopte Jonas De Roeck zich op de borst.

Kersten Steurbaut

Als autoritaire leider in 1B wilde Westerlo tegen OHL testen hoe dicht de club op dit moment het niveau van 1A benadert. De conclusie is alvast op hoopgevend. De Kemphanen bewezen tegen de Leuvenaars dat de uitschakeling van Antwerp in de vorige ronde geen toevalstreffer was.

Westerlo opende dominant en creëerde in het openingskwartier al een handvol halve kansen. Een afstandsschot van Bernat bracht Runarsson, in de beker de vervanger van Romo, niet in de problemen, een kopbal van Perdichizzi miste het kader. Tussendoor kwam Daci net te kort om een voorzet van Van den Keybus richting doel te verlengen. De bezoekers stelden daar op een schot uit de tweede lijn van Schrijvers niets tegenover.

En dan eiste scheidsrechter Wim Smet de hoofdrol op met een dubbele rode kaart voor Mabea en Mercier. De Ivoriaan en de Fransman van OHL stonden even neus aan neus, maar echt veel was er niet aan de hand. Mercier deed een lichte beweging met het hoofd - een uitsluiting lijkt ons streng, maar valt nog te verdedigen. Mabea deed helemaal niets. Opvallend. Er was echter geen VAR in Het Kuipje om Smet te corrigeren.

Tien tegen tien dus. De numerieke aanpassing veranderde echter weinig aan het spelbeeld. Westerlo voetbalde met meer vertrouwen en liet de bal veel vlotter van man tot man gaan. Halfweg de eerste helft vertaalde het geel-blauwe overwicht zich in een verdiende voorsprong. De vinnige Bernat sneed vlot naar binnen en legde opzij voor Remmer. De Deen, die mede door blessures nog maar 20 minuten in actie kwam en voor het eerst aan de aftrap stond, maakte het mooi af met een strak schot over de grond. Perfect in het hoekje. Het onderstreept zo ook de kwaliteit van de kern van Jonas De Roeck in de breedte.

Westerlo ging nog op zoek naar een dubbele voorsprong voor rust, maar Vaesen trapte van dichtbij recht op Runarsson. Een onmondig OHL kon zonder regisseur Mercier pas in het slot van de eerste helft nog eens gevaarlijk zijn. Een schot van Al-Tamari spatte uiteen op de kruising.

Westerlo vergeet het af te maken

Marc Brys greep tijdens de rust in en bracht met Maertens en Kaba voor De Sart en een onzichtbare Rezaei meer voetballend vermogen tussen de lijnen. Met succes. De Leuvenaars wonnen de slag op het middenveld en knokten zich zo terug in de wedstrijd. Maertens knalde de eerste kans nog onbesuisd over, maar even later stonden de bordjes toch gelijk via De Norre. Naar binnen snijden en in het hoekje leggen: knappe gelijkmaker. Balen voor Westerlo. Twee minuten eer had Bernat nog gescoord, maar de Slovaak zag zijn doelpunt afgekeurd voor buitenspel.

Westerlo hapte even naar adem, maar herstelde zich snel en trok het laken resoluut naar zich toe. De ingevallen Foster zorgde voor de waarschuwing. De Zuid-Afrikaan passeerde Dewaest alsof die niet op het veld stond, maar knalde op Runarsson. Een minuut later was het toch bingo. Chakla kopte een voorzet van Van Eenoo recht in de voeten van Bernat. Een vroeg Sinterklaascadeau, de Slovaak nam het gretig aan en knalde de 2-1 staalhard in doel.

De thuisploeg vergat daarna de wedstrijd definitief te beslissen. Een bleke Dewaest verkeek zich volledig op een dieptepass van Vaesen, waardoor Foster een vrije baan richting doel kreeg. Bernat stond centraal vrij om de 3-1 in doel te leggen, maar de ex-speler van Cercle Brugge ging voor eigen succes en knalde over. Wanneer Foster twee minuten later wel weet te scoren, gaat de vlag terecht de hoogte in.

Ijskoude douche

De buit leek binnen voor Westerlo. In de tribune werd er al gedroomd van een nieuwe bekerclash. Tot het in de slotfase een ijskoude douche over zich heen kreeg. Uit het niets bracht Kaba OHL in de 89e minuut langszij, in de toegevoegde tijd kreeg Maertens Het Kuipje helemaal stil. De middenvelder speelde eerste Seigers door de benen en schoof het leer daarna onder Van Langendonck in doel. Enig mooi, dat wel. Verdiend was het niet. Wat een anticlimax. Het bekeravontuur van Westerlo zit erop, al mag het wel met opgeheven hoofd terugblikken op een geslaagd parcours.

    MEER OVER KVC Westerlo

    MEER OVER VOETBAL

    Vastgoed

    Jobs in de regio