Els van Doesburg (N-VA), schepen van Gezondheidszorg  

Els van Doesburg (N-VA), schepen van Gezondheidszorg  © Jeroen Hanselaer 

Antwerps schepen Els van Doesburg (N-VA): “Kerstmis redden is irrelevant geworden”

Antwerpen -

Antwerps schepen van Gezondheidszorg, Els van Doesburg (N-VA) windt er geen doekjes om. Volgens haar is de vraag of we Kerstmis kunnen redden niet meer relevant. “Wat we nu moeten redden, is elkaar”, schrijft ze op Facebook. “Onze ziekenhuizen trekken het gewoon niet meer.”

Jan Stassijns

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en federaal minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit) slaan de bal helemaal mis in hun poging om Kerstmis te redden. Dat vindt althans Els van Doesburg (N-VA), Antwerps schepen van Gezondheidszorg.

Op Facebook schrijft van Doesburg haar bedenkingen uitvoerig neer. “Onze verplegers die doodop zijn”, schrijft ze. “Onze artsen die met de handen in het haar zitten, want de ziekenhuizen liggen vol en er komen alleen nog maar patiënten bij. U hebt dat al eens gehoord he? Ik weet het. En u vraagt u af hoe dat toch weer allemaal kan gebeuren? I know. Maar het doet er eigenlijk niet zoveel toe vandaag.”

“Mensen zullen sterven”

Als voorzitter van ZNA, het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, trekt van Doesburg mee aan de alarmbel. ”De rauwe werkelijkheid is dat de ziekenhuizen vol liggen en dat de intensieve zorg kampt met een ernstig tekort aan personeel. Ze trekken het gewoon niet meer. Zorg wordt uitgesteld en ik zal het u zeggen zoals het is: sommige mensen zullen sterven die anders een overlevingskans hadden. Mensen met Covid en mensen zonder Covid.”

De vraag of Kerstmis nog te redden valt, is volgens de Antwerpse schepen irrelevant geworden. “Wat we nu moeten redden, is elkaar”, aldus van Doesburg. “Daar gaat het over. En dat kunnen we. U weet hoe het virus zich verspreidt. U weet wanneer u zich in een risico situatie begeeft. Dat weten we allemaal na bijna twee jaar pandemie. Alle overheidsmaatregelen zijn een houvast. Uw gezond verstand is de beslissende factor. Kijk niet naar de beperkingen die de overheid u oplegt, kijk naar wat u uzelf moet opleggen. Het groot gelijk is voor later. Het gaat nu om u, de mensen rond u en de medische zorgen. Zorg voor elkaar.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio