Leen Vissers voor de Monnikenhoeve in Berendrecht, de grote polderhoeve die ze uitbaten als vakantiewoning. ©  koen fasseur

Uitbaters grote vakantiehuizen krijgen veel vragen en zelfs annulaties: “Allemaal door de verwarrende communicatie van de overheid”

Berendrecht, Zoersel, Kalmthout -

De uitbaters van grote vakantiewoningen kregen de voorbije dagen veel vragen en zelfs al annulaties door de miscommunicatie rond vakantieverblijven. Gezelschappen van meer dan vijftien personen mochten eerst wel, dan weer niet en nu toch blijkbaar wel onder voorwaarden op vakantie gaan. “We kregen veel telefoontjes, en zelfs al een afzegging voor komend weekend”, zegt Filip Kenis van de Monnikenhoeve in Berendrecht, waar grote groepen tot dertig personen kunnen logeren.

Kristin Matthyssen

De uitbaters van grote vakantiewoningen zijn ontstemd. Na het Overlegcomité van afgelopen vrijdag werd er met geen woord gerept over grotere gezelschappen, die de volgende weken in vakantiewoningen zouden verblijven. Maar in het Koninklijk Besluit een dag later, bleken die groepen plotseling beperkt tot vijftien personen. “Na een min of meer normale zomer en najaar konden de grote vakantiewoningen stilletjesaan weer normaal ademhalen”, zegt Stefaan Gheysen, voorzitter van vzw Logeren in Vlaanderen. “De communicatie over deze maatregelen was echter verwarrend.”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) nuanceerde de regel dat private bijeenkomsten binnen alleen thuis of in een klein toeristisch verblijf van maximaal vijftien personen mogen. Zij zei dat groepen groter dan vijftien personen wel toegestaan zouden worden, maar dat ze geen feestjes mochten bouwen.

De hardnekkige perceptie bestaat immers dat grotere vakantiewoningen vooral gehuurd worden om te feesten. Maar volgens Logeren in Vlaanderen gaat het vooral om families die samen met grootouders en kleinkinderen een weekendje of midweek huren om te wandelen of te fietsen.

In onze provincie situeren de meeste grote vakantiehuizen zich in de streek van Kasterlee en Retie. Dichtbij Antwerpen, en toch in het groen, ligt bijvoorbeeld nog de polderboerderij Monnikenhoeve van Filip Kenis en Leen Vissers, waar grote groepen tot dertig personen kunnen logeren.

Na een rampjaar in 2020 zat alles nu aardig vol. “Maar door die verwarrende communicatie heeft de groep voor komend weekend al afgebeld”, zegt Filip. “Gelukkig is er nu duidelijkheid. Je zou denken dat ministeriële besluiten direct klaarheid moeten scheppen, maar in België ligt dat moeilijk.”

Redelijke zomer

2021 was wel al veel beter dan 2020. “We hebben een redelijke zomer achter de rug. Voor ons was het wel even aanpassen aan het andere cliënteel. We ontvingen veel vriendengroepen die samenkwamen. Familieboekingen liggen meestal al een jaar op voorhand vast, maar zo’n vriendengroepen boeken meer lastminute, en er waren veel data vrijgekomen. In het najaar ontvingen we wel veel families die hun vakantie van 2020 een jaar verplaatst hadden. Ons cliënteel is heel voorzichtig. Zeker die familiegroepen zeggen vaak dat ze sowieso nog een zelftest doen vooraleer ze komen.”

Frank Yseboot dit voorjaar toen een lokale school op bosklassen was. ©  Mia Uydens

Ook Koen Van der Straeten van De Greefshoeve in Kalmthout kreeg de voorbije dagen veel ongeruste telefoontjes, maar gelukkig nog geen afzeggingen. “December is traditioneel kalm bij ons. Met de feestdagen zit het wel goed vol. Verleden jaar was een ramp. De piek die men ons had voorgespiegeld omdat de mensen zogezegd massaal op reis zouden willen gaan in eigen land, is er in de zomer van 2020 niet gekomen, omdat ze toen ook weer op reis naar het buitenland mochten. Iedereen heeft toen blijkbaar het vliegtuig genomen. Het erge is dat wij geen enkele vorm van ondersteuning ontvingen.”

In vakantiehuis de Kalmthoutse Hoeve, voor groepen tot 28 personen, kwamen ook al veel vragen, maar geen annuleringen. “Het verschil met vorig jaar is dat de mensen echt héél graag willen, terwijl ze vorig jaar niet durfden. Families kijken zo hard uit naar die gezelligheid.”

40% normale bezetting

Frank Yseboot van jeugdherberg Gagelhof in Zoersel ontving in 2020 een kwart van de normale bezetting, terwijl dat dit jaar ongeveer op 40% ligt. “Nog niet goed, maar toch al iets beter”, vertelt hij. “Scholen hebben allemaal afgebeld, we ontvingen alleen twee scholen uit Zoersel zelf. We zien wel dat er al scholen reservaties maken voor volgend jaar. Normaal ontvangen we tussen kerst en nieuwjaar nog een groep die op bezinning komt. Alleen is de kans groot dat die afzeggen, omdat de leefzaal in jeugdverblijven zoals de onze volgens de huidige regels alleen gebruikt mag worden om te eten, en niet voor andere activiteiten. Als de huidige maatregelen standhouden tot kerst, denk ik niet dat die groep zal komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners