©  BELGA

Rebecca Teeters, vicepresident van 3M: “Er is geen reden tot paniek in Zwijndrecht”

Rebecca Teeters, vicepresident van 3M is opnieuw in het land. Vrijdag wordt ze een tweede keer verwacht in de PFAS-onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement. Teeters is goed voorbereid: 13 managers en experten zijn klaar om vragen te beantwoorden. Ondertussen zet ze in een interview met VTM NIEUWS de puntjes op de i: “Er is geen reden tot paniek in Zwijndrecht, dit is geen milieuramp.”

LEES OOK. INTERVIEW. Voor het eerst spreekt 3M-directeur Peter Vermeulen: “We hebben al een spaarpot voor saneringen sinds 2000”

Ze had ermee gedreigd en minister Zuhal Demir (N-VA) voerde haar dreigement in oktober ook uit: 3M moest een deel van zijn fabriek in Zwijndrecht tijdelijk stilleggen. Het chemiebedrijf kon immers niet bewijzen dat het vandaag geen PFAS-stoffen meer uitstoot. Volgens Teeters is de sluiting niet wetenschappelijk gefundeerd. “Ik hoop echt dat we ons nu kunnen bezighouden met wat er moet gebeuren in plaats van politiek. Er ligt bij de sluiting te veel nadruk op het voorzichtigheidsprincipe, men mag daar niet in overdrijven.”

“Het klinkt misschien agressief, maar ik vind het een eer om hier te zijn en deel uit te maken van de parlementaire onderzoekscommissie. Om met onze werknemers, de inwoners en de politici te kunnen praten. Teeters is wel duidelijk in het interview: “Ik vind niet dat de huidige situatie in Zwijndrecht een reden tot paniek is. Het is geen milieuramp. Zelfs met wat we vandaag in studies zien, is er geen rechtstreeks bewijs dat dit gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen.”

LEES OOK. Het is niet bij een dreigement gebleven: 3M kon geen antwoord geven aan inspectie en moet productie nu deels stilleggen