Het 170 jaar oud woonstalhuisje met gemetselde waterput. 

Het 170 jaar oud woonstalhuisje met gemetselde waterput. ©  kma

Schattig Schildershuizeken is waarschijnlijk gered

Zoersel -

Goed nieuws uit de wijk Kievit in Zoersel. Het schattig woonstalhuis ’t Schildershuizeken uit circa 1850 dat de voorbije weken te koop stond, heeft zo goed als zeker een nieuwe eigenaar gevonden. En wel iemand met liefde voor erfgoed die het boerderijtje - een stukje Bokrijk in een woonwijk - in zijn waarde wil laten, tot opluchting van de verkopers.

Kristin Matthyssen

Zoersel telt nog meer boerderijen uit de negentiende eeuw, en zelfs nog ouder. Maar het type woonstalhuis zoals ’t Schildershuizeken in de Bieshoeve 3 niet. Het is een klein romantisch woonhuisje met achtergelegen varkensstal, volledig ommuurd en tegen een oude zandduin aangebouwd. Het was in de negentiende eeuw een van de eerste huizen op de hei tussen Zoersel en Oostmalle. De gronden errond werden in de jaren zeventig verkaveld, maar ’t Schildershuizeken is een stukje Bokrijk dat overeind bleef. Het is niet beschermd als monument maar wel opgenomen in de inventaris van waardevol erfgoed.

“Mijn ouders Josée De Winne en Rik Willems hebben er bijna vijftig jaar gewoond”, vertelt Ivo. “Ze hebben het gekoesterd en bewaard in originele staat. In het achterliggend schuurtje hadden ze hun pottenbakkersatelier. Maar ze zijn nu beiden rond de 85 jaar. In augustus verhuisden ze naar een zorgflat in Sint-Lenaarts. Het gaat heel goed met hen, maar ze vonden het een drama om ’t Schildershuizeken te moeten verkopen. Ook bij de kleinkinderen doet het pijn aan het hart. We bewaren hier allemaal zulke mooie herinneringen aan.”

Ook de buren hadden al schrik dat het romantisch hoevetje compleet verbouwd of mismeesterd zou worden. “Er was veel interesse, maar wij hebben de kandidaten die hier de volledige ziel wilden weghalen ook wel laten weten dat we liefst iemand hadden die de erfgoedwaarde erkent. En tot ons grote geluk hebben we zo iemand gevonden. De compromis is nét getekend. Het gaat om iemand uit een Zoerselse familie die het wil behouden en in ere wil herstellen. Hij wil het verhaal bewaren zoals het is, wat gemoedsrust schenkt aan mijn ouders.”

’t Schildershuizeke vorige eeuw. Toen was het nog niet wit. De voorzijde is eigenlijk naar de huidige Eekhoornlaan gericht, die er toen nog niet lag. 

’t Schildershuizeke vorige eeuw. Toen was het nog niet wit. De voorzijde is eigenlijk naar de huidige Eekhoornlaan gericht, die er toen nog niet lag. ©  rr

De familie had het Kempens hoevetje eerst gepresenteerd aan de gemeente Zoersel, eventueel om er een rustpunt voor fietsers of pannenkoekenhuisje te maken. “Maar de gemeente had geen budgetten voor de aankoop. Het is een opsteker voor ons dat we nu op de particuliere markt iemand geschikt hebben gevonden”, zegt Ivo.

“De plafonds zijn wel laag”, lacht Ivo. “Na een eerste bezichtiging bleven vooral de kandidaten rond de 1 meter 65 à 1 meter 70 nog over. Mensen waren 170 jaar geleden duidelijk kleiner dan nu.” ’t Schildershuizeken dankt zijn naam aan de familie Schilders die er lange tijd gewoond heeft. In zijn boek ‘Van hoëre zegge’ beschrijft Leo Van Rossum de geschiedenis.

De straatzijde met de oude varkensstal, de laatste decennia een pottenbakkersatelier. Vroeger was dit de achterzijde. 

De straatzijde met de oude varkensstal, de laatste decennia een pottenbakkersatelier. Vroeger was dit de achterzijde. ©   kma

Er hangt een bordje aan van de gemeente Zoersel van waardevol erfgoed. 

Er hangt een bordje aan van de gemeente Zoersel van waardevol erfgoed. ©  kma

De achterliggende schuur, vroeger varkensstallen. 

De achterliggende schuur, vroeger varkensstallen. ©  rr

’t Schildershuizeken. 

’t Schildershuizeken. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio