Maarten Dever aan de spoorwegbrug die hem inspireerde tot de lichtwandeling in Muizen. “Ik wil mensen opnieuw de schoonheid van hun buurt of dorp laten ontdekken”, zegt hij.

Maarten Dever aan de spoorwegbrug die hem inspireerde tot de lichtwandeling in Muizen. “Ik wil mensen opnieuw de schoonheid van hun buurt of dorp laten ontdekken”, zegt hij. ©  Dirk Vertommen

Maarten wil Mechelaars verwonderen met lichtwandelingen in wijken en dorpen

Mechelen, Muizen, Walem -

Mensen opnieuw de schoonheid van hun eigen buurt laten ontdekken. De liefde voor Muizen (Mechelen) inspireerde Maarten Dever (36) om een lichtwandeling uit te stippelen in zijn dorp. Hij sprak er de stad Mechelen over aan. Prompt mocht de creatieveling er voor de eindejaarsperiode ook uitwerken voor Walem en de wijk Nekkerspoel.

Sven Van Haezendonck

“Ik vind Muizen het mooiste dorp van heel Mechelen”, zegt Maarten Dever. De onderdoorgang van een van de spoorwegbruggen in de Baarbeekstraat bestempelt hij als een van de mooiste plekjes. “Ik wandel elke voorbij datzelfde brugje, maar vaak hebben we geen oog meer voor de pracht en de schoonheid in de buurt of het dorp waar wij zelf wonen. Tot ik me bedacht hoe mooi ik dat brugje zou kunnen uitlichten”, legt Maarten uit.

Op professioneel vlak werkt de Muizenaar voor een bedrijf dat de belichting voor concerten verzorgt. “Vooral vorig jaar tijdens de eerste piek van corona hadden mensen er echt nood aan om buiten te komen. Ik zelf ook. Met dat idee in mijn achterhoofd ben ik eraan begonnen. Ik wil mensen verrassen en de schoonheid van hun buurt en dorp opnieuw laten ontdekken”, vertelt hij.

Terechte kritiek

Enthousiast stippelde Maarten in Muizen een lichtwandeling langs de hoogtepunten uit. Zijn voorstel stuurde hij naar de stad. Dat het zo’n vaart zou lopen, had hij niet zien aankomen. “Mechelen Feest vond mijn idee voor een lichtwandeling super, maar vroeg mij meteen of ik er een voor alle dorpen eentje wilde maken”, zegt de dertiger.

Het projectvoorstel van Maarten kwam namelijk als geroepen. “Een terechte kritiek die je op de voorbije jaren kunt hebben, is dat we te weinig organiseerden in de wijken en dorpen”, zegt Kristof Calvo (Vld-Groen-m+), voorzitter van Mechelen Feest. Met ‘De Warmste Week’ in de binnenstad is het ideale moment aangebroken om daar verandering in te brengen.

Feestenvoorzitter Kristof Calvo en organisator Maarten Dever. 

Feestenvoorzitter Kristof Calvo en organisator Maarten Dever. ©  Dirk Vertommen

En dus stippelde Maarten Dever van Devents voor ‘Mechelen Houdt Je Warm’ drie wandelingen uit voor het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 december: eentje in ‘zijn’ Muizen natuurlijk, maar ook in Walem en in de wijk Nekkerspoel vinden er plaats, telkens van 18 tot 22u. Het gaat om parcours voor jong en oud van zo’n 5 kilometer. Je kunt starten en eindigen waar je wil.

LEES OOK: Twee jaar na maan is reuzegrote wereldbol te bewonderen in Mechelse kathedraal

De wandelroutes zijn coronaveilig, want je kunt ze maar in één richting afwandelen. “Op die manier plaatsen we bekende trekpleisters en verborgen pareltjes letterlijk in de schijnwerpers. Voor ons is het belangrijk dat dit evenement zeer lokaal en laagdrempelig is. Doorgaans verwachten mensen dit soort initiatieven alleen in grote steden”, vertelt Maarten.

Werk voor evenementensector

Organisator Maarten Dever hoopt dat bewoners langs het parcours zich aangesproken voelen. “En dat ze zelf ook lichtjes en kaarsjes op hun vensterbank zetten, zodat het parcours nog gezelliger oogt. Dankzij dit project hebben we vijftien mensen uit de evenementensector gedurende een week aan het werk”, zegt hij.

Voor Mechelen Feest is het nu al een uitgemaakte zaak dat dit geen eenmalig initiatief is. “Wij willen de komende jaren nog meer organiseren in de wijken en dorpen. We zijn blij dat we Maarten als partner in onze familie mogen verwelkomen. Mechelen Feest is niet meer alleen een organisatie die vertrekt vanuit het stadhuis, maar vanuit de hele stad”, vertelt feestenvoorzitter Calvo.

Meer informatie over de lichtwandelingen is binnenkort te vinden op de website van ‘Mechelen Houdt Je Warm’.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio