Circusdirecteur Richard Korittnig, geflankeerd door zijn vaste acrobate en clown Patat. 

Circusdirecteur Richard Korittnig, geflankeerd door zijn vaste acrobate en clown Patat. ©   Nattida-Jayne Kanyachalao

Circus Barones slaat tenten op aan Spoor Oost: “Het is een kunst om kinderen twee uur op hun stoel te houden”

Circus Barones heeft zijn tenten opgeslagen in Borgerhout, tegenover Spoor Oost. Nog tot en met 16 januari halen ze hun meest acrobatische stunts boven en tovert het clownsduo Patat en Patatina een lach op ieders gezicht. “We zijn blij om nog eens in Antwerpen te zijn” zegt circusdirecteur Richard Korittnig, die meteen benadrukt dat een circusbezoekje nog perfect mogelijk is én veilig verloopt.

Jan Stassijns

Al twintig jaar trekt Richard Korittnig met zijn gezelschap clowns en acrobaten door Vlaanderen. Na lange tijd is hij ook weer in Antwerpen, aan de Noordersingel in Borgerhout tegenover Spoor Oost. Uiteraard had hij veel liever daar zijn tenten opgeslagen, maar omdat de laatste maanden veel onzekerheid was over de toekomst van het vaccinatiedorp, kon een plekje daar niet worden gegarandeerd. “Maakt niet uit, we zijn blij dat we hier zijn”, zegt Korritnig. Richards roots liggen in Oostenrijk, waar de familie al sinds 1848 in de circuswereld zit.

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Richard geeft ons een kleine rondleiding en stelt ons voor aan enkele artiesten, zoals het clownsduo Patat en Patatine. In het echte leven is clown Patat ook de zoon van Richard. “Mijn andere zoon heeft trouwens zijn eigen circus waarmee hij rondtrekt”, zegt hij. “Het zit in ons bloed. Onze artiesten komen van overal ter wereld: Portugal, Ecuador, Peru, Roemenië, Duitsland, Polen, Tsjechië. En dan zijn er nog onze dieren. Tot twee jaar geleden hadden we er een vijftigtal, maar met pijn in het hart hebben we van het grootste deel afscheid moeten nemen. De ruimte die we in de verschillende gemeenten ter beschikking krijgen, wordt steeds kleiner.”

“Zo kunnen we ze niet genoeg buitenruimte gunnen. Vandaag hebben we nog onze drie kamelen, onze hondjes Baby en Sheila, enkele katten en een acrobatische geitenfamilie. Een circus zonder dieren is niet hetzelfde. Ze zijn deel van onze familie en worden goed verzorgd.”

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Circus Barones richt zich op families. Richard: “Het is een kunst om kinderen twee uur lang op hun stoel te houden. Maar als we daar in slagen, weten we dat het goed is. Maar ook de ouders genieten mee, dat zien we ook aan de reacties op Facebook. We hopen hier in Antwerpen ook veel gezinnen te mogen verwelkomen. We merken toch een grote terughoudendheid door de coronacrisis, maar bij ons kan je veilig naar de voorstelling komen kijken. Als we een bezetting van 50 à 60% hebben in de tent zijn we al erg tevreden. De tent is verwarmd, maar wordt ook goed verlucht. En we houden rekening met alle coronamaatregelen.”

Circus Barones staat nog tot en met zondag 16 januari in Borgerhout. Info en tickets op www.circusbarones.com
 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio