De zolder van het Berlaarhof wordt omgetoverd tot een multifunctionele ruimte voor de bewoners. 

De zolder van het Berlaarhof wordt omgetoverd tot een multifunctionele ruimte voor de bewoners. © Joren De Weerdt

VillaVip ontvangt 15.000 euro om zolder om te toveren tot extra bruikbare ruimte

Berlaar -

De zolder van kasteel Berlaarhof in Berlaar wordt helemaal heringericht. De volwassenen met een beperking die er wonen in het project van VillaVip krijgen er zo heel wat extra ruimte bij. Een belangrijke subsidie én een helpende hand gaan daar mee voor zorgen.

Bert Provoost

Bij VillaVip in Berlaar kunnen tien volwassen bewoners wonen onder begeleiding van een zorggezin. Sinds februari zijn ze ingetrokken in het kasteeltje in de Pastorijstraat dat ooit van de bekende operazanger Ernest Van Dijck was. Toen de bewoners de ongebruikte zolder van het huis ontdekten, kwamen ze met allerlei ideeën om die ruimte te gebruiken.

“We hebben momenteel negen bewoners. De tiende kamer wordt gebruikt als multifunctionele ruimte en hobbyruimte, maar die is eigenlijk veel te klein. We kunnen bijvoorbeeld de pingpongtafel niet eens openklappen wegens plaatsgebrek. Daarom is die zolder heel interessant”, zegt begeleidster Gitte Van Hove van VillaVip.

“We kunnen er ontspannende activiteiten doen of plaats maken voor semi-industrieel werk dat onze bewoners zouden kunnen uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om repetitief werk zoals pizzadozen plooien of zakjes vullen voor lokale bedrijven. Om zulke dingen te doen, hebben we nu echt geen ruimte.”


 

 © Joren De Weerdt

Vooraleer dat mogelijk is, moet er wel eerst het één en ander aangepast worden. De zolder is weliswaar geïsoleerd, maar nog niet afgewerkt. “Er liggen nog geen nutsvoorzieningen, er is geen temperatuurregeling, er moet vloer gelegd worden, ventilatie moet worden geïnstalleerd, enzovoort. Daar willen we graag snel werk van maken”, klinkt het.

Fonds VINCI

In dat opzicht kreeg VillaVip Berlaar alleszins goed nieuws. Het Fonds VINCI, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt acties voor sociaal-economisch kwetsbare personen en heeft 15.000 euro over voor het Berlaarse zolderproject.

Het fonds van de bedrijven van de VINCI-groep ondersteunt niet alleen met financiële middelen, het geeft de medewerkers ook de mogelijkheid om zich in te zetten voor goede doelen. Werknemers kunnen zich kandidaat stellen als peter voor een project. “Ook wij krijgen een peter die ons gaat helpen om de zolder aan te pakken, hij is een papa van een van de bewoners. We zijn heel blij met die hulp”, zegt Gitte.

In eerste instantie wordt de zolder opgeruimd en leeggemaakt. Begin 2022 hopen ze in Berlaar met de werkzaamheden te kunnen starten. “Onze wittebroodsweken zijn hier nu stilaan voorbij, iedereen heeft hier ondertussen zijn plekje gevonden en onze bewoners zijn hier heel graag. Als we nu nog wat meer ruimte krijgen, maakt dat het alleen nog fijner maken om hier te zijn. We kijken er al naar uit”, zegt Gitte tot slot.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio