Melissa Broos met pluizige Vigo onder haar arm en een handgemaakte hondenjas in haar andere hand. Rechts Mathias met dalmatiër Pip.  

Melissa Broos met pluizige Vigo onder haar arm en een handgemaakte hondenjas in haar andere hand. Rechts Mathias met dalmatiër Pip.  ©  kma

Melissa en Mathias openen dierenspeciaalzaak in Viersel: “Ons hondenvoer zou je als mens zelf kunnen eten”

Viersel -

Op de Herentalsebaan in Viersel opende zopas Felis & Canis in een nagelnieuw pand. Voor een winkelarm dorp als Viersel is het altijd leuk als er zich een nieuwe speciaalzaak vestigt. Zoals de naam doet vermoeden, verkoopt Felis & Canis accessoires en ook voeding voor katten en honden.

Kristin Matthyssen

De rode loper waarop afgelopen weekend de eerste klanten ontvangen werden, ligt nog voor de deur. Felis & Canis ontstond uit een verhaal van liefde voor dieren. Melissa Broos (28) en Mathias Kinet (32) zijn gek op dieren. Toen de pluizige dwergkees Vigo twee jaar geleden in hun leven kwam, merkten ze dat het best wel zoeken was naar originele accessoires. Niet de gewone eten- en drinkenbakken, maar mooie kommetjes die een aanwinst voor het interieur zijn. En geen doorsnee manden, maar superzachte, of net heel strakke houten die bij de rest van het meubilair passen. Ze willen niet enkel focussen op kleine rassen, wat veel andere winkels met exclusievere dierenaccessoires wel vaak doen.

“We hebben zelf ook nog een 8 maanden oude dalmatiër Pip”, vertelt Mathias. “Mensen met grote honden vinden soms hun gading niet in de reguliere dierensupermarkten of tuincentra. Omdat we zelf nog katten hebben, beperken we ons assortiment niet alleen tot honden maar doen we er ook poezen bij.”

Holistisch hondenvoer

Vigo en Pip zijn de mascottes van de winkel. Melissa en Mathias huurden drie jaar een woning in de Achterstraat in Massenhoven. Van daaruit probeerden ze ook een winkeltje op te starten, maar die locatie was niet ideaal. “We hebben heel bewust deze bouwgrond op de Herentalsebaan gekocht omdat hier veel doorgaand verkeer is. De bereikbaarheid is prima. We hebben bij de bouw van onze woning echt rekening gehouden om een mooie grote ruimte met goed zichtbare etalage aan de voorzijde te hebben. Voor de winkel komen ook nog parkingplaatsen”, vertelt Mathias, die Melissa ondersteunt maar zelf wel fulltime blijft werken. Voor Melissa is Felis & Canis sinds woensdag haar hoofdberoep. “Vermits ik in mijn vorige job in de logistiek ook wel wat met import en export bezig was, komt die ervaring me hier nog van pas.”

Regenjassen. 

Regenjassen. ©  kma

Het aanbod voer is vrij beperkt. “We verkopen Dibaq Sense graanvrij voer, omdat er zelf zo tevreden over zijn. Het is een hypoallergeen, holistisch hondenvoer uit 100% natuurlijke ingrediënten, boordevol vers vlees, groenten en fruit. Eigenlijk zou je het als mens ook perfect kunnen eten. Voor de rest verkopen we snacks zoals homemade cookies die gebakken worden door iemand uit de buurt. We hebben ook allerlei speeltjes, een drinkfles voor onderweg die niet druipt en bijvoorbeeld slaapzakken. Dat laatste is handig voor kortharige rassen of als je gaat kamperen.”

Speeltjes en drinkflessen die niet druppen. 

Speeltjes en drinkflessen die niet druppen. ©  kma

Het aanbod halsbanden, tuigjes en honden- en kattenjasjes is groot. Er zijn badmantels, poncho’s en regenjasjes met mouwen en kap. Op de openingsdag waren de handgehaakte truien met eigen Felis & Canis-label een succes. Die zijn er zowel voor grote als kleine honden. “Ze worden gemaakt door een kennis en kunnen nog op vraag aangepast worden aan de hals bijvoorbeeld, zodat het zeker goed past.”

Een webshop heeft Felis & Canis voorlopig heel bewust niet. De winkel is wel actief op sociale media zoals Facebook waarop je de nieuwigheden kan bekijken. “Maar wij vinden het persoonlijk contact en advies heel belangrijk. Alle soorten honden en katten zijn hier welkom om samen met hun baasje te komen passen en kiezen”, zegt Melissa. “Want elk huisdier is een apart verhaal.”

Badjassen (rechts) en tuigjes. 

Badjassen (rechts) en tuigjes. ©  kma

Dat er in de coronatijd veel mensen een hond aanschaften, merken ook Melissa en Mathias. “Er zijn heel veel pups”, zegt Melissa. “Dat zijn zeker niet allemaal impulsaankopen. Wij hebben zelf ook een half jaar op onze dalmatiër moeten wachten omdat we onze honden niet bij een broodfokker wilden kopen, maar bij een ervaren en erkende kweker. Tijdens het openingsweekend kwam hier nog een dame die straathonden uit Spanje had gered tijdens haar vakantie. Er is heel veel dierenliefde onder de mensen.”

Felis & Canis is woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open. Op zondag sluit de winkel om 14u.

Halsbandjes. 

Halsbandjes. ©  kma

Felis & Canis langs de Herentalsebaan in Viersel. 

Felis & Canis langs de Herentalsebaan in Viersel. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio