© ATV

Woedende Stany Crets eist ontslag Jan Jambon: “Dit is een soort morbide loterij”

De maat is vol volgens Antwerps theatermaker Stany Crets. Hij reageert furieus op Twitter op de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om alle recreatieve indooractiviteiten te schrappen en eist daarbij zijn ontslag.

Vlaams minister-president Jan Jambon wil de druk op de ziekenhuizen doen afnemen en wil daarom dat het Overlegcomité zo snel mogelijk opnieuw samenkomt. Jambon legt zelf al een mogelijke maatregel op tafel: het schrappen van alle recreatieve indooractiviteiten tot 15 december.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Theatermaker Stany Crets is niet te spreken over de uitspraken van Jambon. “Kon dit niet eerder? Nee? Eerst de producenten nog wat kosten laten maken. Wij gaan nu zondag en de zondag daarop in première met twee dure shows. U kent het veld niet en zal het nooit kennen.” Daarbij eist hij het ontslag van de Vlaams minister-president, die tevens ook Vlaams minister van Cultuur is.

Of de premières van zijn twee producties, dit weekend en volgend weekend, door kunnen gaan, is nog helemaal onduidelijk. “Maar zelfs als wordt beslist dat ze wel mogen doorgaan, is het kwaad al geschied. Op dit moment annuleren mensen massaal. Wie gaat de tickets vergoeden die nu niet worden verkocht omdat Jan Jambon, nota bene onze cultuurminister, brult? Dat zijn twee dure producties, heel veel mensen werken daar aan mee. Men kent de consequenties niet, dit getuigt van een gebrek aan kennis van onze sector.”

Puur nattevingerwerk

“Alle begrip voor de zorgsector, en dat we moeten vechten tegen het virus. Maar er is niets dat naar ons wijst. Dit is totale mismeestering. Een week geleden werden strengere regels aangekondigd en de sector wist dat de kans groot was dat we het hoofd moesten leggen. Dat gebeurde niet, dus we haalden opgelucht adem en begonnen te produceren en daar geld in te steken. En nu is het plots: we gaan toch sluiten. Er moet de laatste dagen een voortschrijdend inzicht plaatsgevonden hebben, maar wat hebben ze dan op drie dagen geleerd dat ze vorige week nog niet wisten? Dit is verzuiming.”

“Ik ben zeer boos, we zijn het onderwerp van een soort morbide loterij. Er wordt gegrabbeld in een ton: ah, we gaan de cultuursector sluiten tot 15 december. Dat is puur nattevingerwerk, gewoon maar iets zeggen. Heb dan op zijn minst de politieke moed om het over januari te tillen, zodat wij planningen kunnen maken, want dat is nu absoluut niet het geval.”

 ©  Stany Crets en Ingeborg.

“Er wordt in het wilde weg geschoten”

Ook in het Antwerpse Sportpaleis zitten ze met de handen in het haar. Daar zijn sinds maandag alle voorbereidingen begonnen voor Holiday On Ice. “We hebben begrip voor de situatie, maar er moet ook begrip zijn voor de situatie waar wij inzitten”, aldus CEO Jan Van Esbroeck. “We hebben twee verstrengingen op een week tijd gehad, dan zou je toch denken dat de beslissing gemaakt is. Dit opbouwen kost veel geld en twee dagen later krijgen we misschien opnieuw verstrengingen, dat is een regelrechte mokerslag.”

“Er wordt ingespeeld op de hype van de dag, nu zijn de evenementen aan de beurt, terwijl de meerwaarde uit het oog verloren wordt. Er zijn weinig tot geen besmettingen bekend en mensen krijgen er een mentale boost van, jammer dat die visie niet gevolgd wordt. Er wordt vooral in het wilde weg geschoten en dan vooral op de pianist. We hebben nu gewoon duidelijkheid nodig. Het is mentaal heel zwaar voor alle medewerkers, maar ook voor het publiek. Als er beslist wordt om toch te sluiten, hoop ik dat er voldoende steunmaatregelen zullen zijn.”

 ©  Jan Van Esbroeck, CEO van het Sportpaleis.

Evenementensector wil duidelijkheid

“Door de oproep van Jambon is er onduidelijkheid”, reageert de Event Confederation (EC), die de sectororganisaties van de verschillende takken van de evenementensector verenigt. De EC zegt eerst en vooral de bezorgdheid van de zorgsector te delen. “We willen natuurlijk niet dat de artsen moeten kiezen welke zorg ze kunnen verlenen”, aldus de confederatie. “We zagen het al een beetje aankomen, een grote verrassing is het niet.”

Nu heerst er weliswaar opnieuw onduidelijkheid. “Die knipperlichteconomie, de ene week wel open en de andere week weer niet, moet eruit”, klinkt het. “De ondernemers zijn ongerust en met hen ook de werknemers.” Voor de Event Confederation moet vooral ingezet worden op de boostervaccins, moet een langetermijnplan worden uitgewerkt en bekeken worden hoe eventuele sluitingen kunnen worden aangepakt.

LEES OOK. Jan Jambon wil Overlegcomité vervroegd bijeen laten komen

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER