Deken Karel Heuten (links) en pastoor Cockaert aan het altaar.

Deken Karel Heuten (links) en pastoor Cockaert aan het altaar. © Historisch Archief Erfgoed Edegem

Voormalig pastoor Karel Heuten van Elsdonk overleden

Lint -

In het woonzorgcentrum Immaculata van Edegem is woensdagochtend Karel Heuten op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was jarenlang de pastoor van de parochie Heilige Familie aan Elsdonk.

Filip Spoelders

Edegemnaar en voormalig koster van de parochie Jos Deca had een sterke band met Heuten, die in 1970 pastoor in Edegem werd. “Hij was het die me in 1996 aanspoorde om koster te worden. Karel werd nog door kardinaal Van Roey benoemd in Hoboken waar hij even werkte. Daarna was hij deken, onder andere in Mortsel, om uiteindelijk pastoor in de parochie te worden”, vertelt Jos.

Met de glimlach

Later zou Heuten ook pastoor van Sint-Jozef in Edegem worden. Jos omschrijft Heuten als een warm man. “Hij heeft veel mensen in zijn pastorij geholpen. Wie aanklopte en geld nodig had, gaf hij altijd wat centen. ‘Een pastoor heeft geen geld nodig’, zei hij. Ik heb duizenden huwelijken en uitvaarten met hem gedaan. Nooit verdween de glimlach van zijn gezicht. Hij ging trouwens geregeld langs in gevangenissen om de mensen daar te bezoeken.”

Naast zijn werk als pastoor was Heuten een man van de wereld. “In de eerste plaats was hij een formidabele dichter. Daarnaast mag ik hem ook een wereldreiziger noemen. Met zijn autootje en vrienden, onder wie de familie Deckers, heeft hij heel Europa doorkruist.”

Jos zal in de kerk van Elsdonk een boek leggen dat hij maakte over zijn jaren als koster, waarin ook veel verhalen over Karel Heuten staan. “De bezoekers mogen dit boek doorbladeren om een beeld te krijgen van Karel. Net als enkele andere bewoners van Immaculata schreef ik hem nog geregeld een brief. Bij het afscheid na mijn laatste bezoek waren zijn laatste woorden aan mij ‘dank u’. Dat zei hij tegen iedereen.”

Karel Heuten werd 93 jaar. 

Karel Heuten werd 93 jaar. © Kerk en Leven Edegem Elsdonk Molenveld

Vastgoed

Jobs in de regio