Een van de stadsgidsen vertelt over het schilderij boven haar. 

Een van de stadsgidsen vertelt over het schilderij boven haar. ©  Dirk Vertommen

 

 ©  Dirk Vertommen

1 / 2
thumbnail: Een van de stadsgidsen vertelt over het schilderij boven haar. 
thumbnail:  

Plafondschildering stadhuis hing nooit in bisschoppelijk paleis

Lier -

Wie in het infokantoor van Visit Lier naar boven kijkt, ziet een prachtige plafondschildering met door elkaar zwevende figuren. Opzoek- en studiewerk door de stadsgidsen van Argus leidde naar onverwachte antwoorden.

Chris Van Rompaey

“Strengere coronaperiodes waarin weinig of geen rondleidingen plaatsvonden, zorgden ervoor dat enkele stadsgidsen op onderzoek gingen naar het plafondstuk in de voormalige gemeenteraadszaal. Het schilderij staat bekend als de ‘Deugden en ondeugden’, maar waarover gaat het precies? Wie bestelde dit kamerbrede schilderij en hoe kwam het in Lier terecht? Deze en andere vragen borrelden op en de gidsen gingen vol moed op zoek naar wijze antwoorden”, zegt schepen van Toerisme Rik Verwaest (N-VA).

Engeltjes en mythische wezens

“Rond de grote, centrale lichtkrans zweven verschillende figuren. In de donkere rand vallen figuren naar beneden. Engeltjes en mythische wezens zweven, vliegen of zitten op wolken. Tussen hen zitten ook enkele vrouwen op wolken. Een geharnaste figuur rechts is ongetwijfeld de aartsengel Michael. De figuur naast hem draagt zijn vlammend zwaard. De ondeugden, de gevallen engelen, vallen in de donkerte naar beneden. Ze hebben voorwerpen bij zich die wijzen op onvruchtbaarheid, verval of straf.”

 

 ©  Dirk Vertommen

De schildering bestaat uit vier aparte lange doeken die elk in een kader naast elkaar geplaatst zijn en opgehangen zijn aan de zoldering. “Het werd in 1743 in opdracht van bisschop Guillielmus-Philippus de Herzelles geschilderd door Marten-Jozef Geeraerts voor het bisschoppelijk paleis in Antwerpen. Nog voor de schildering geplaatst kon worden, stierf de bisschop (1744).”

Bisschoppelijk paleis

“In tegenstelling tot wat in de historische literatuur staat, heeft deze schildering dus nooit in het bisschoppelijk paleis gehangen. Het schilderij geeft ook niet de deugden en ondeugden weer, maar is wellicht een allegorie op de overwinning van het goede op kwade. Dat sluit dan weer goed aan bij de functie als rechtbank die raadzaal toen ook had”, zegt Rik Verwaest.

 

 ©  Dirk Vertommen

Wie graag meer te weten komt over het ontstaan van het Lierse plafondstuk, maar ook over de gedragsregels van de achttiende eeuw, kan de rondleiding ‘Het Lierse stadhuis, binnenskamers’ met stadsgids boeken via Visit Lier. De rondleiding duurt een uur en je kunt die combineren met een begeleid bezoek aan het Stadsmuseum over Lier in de achttiende eeuw dat eveneens een uur duurt.

www.visitlier.be, 03.8000.555


MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio