Themabeeld. 

Themabeeld. © ROBIN UTRECHT

Stad Antwerpen en brandweer starten campagne tegen jongeren met knalvuurwerk: “De boodschap is heel simpel: steek geen vuurwerk af”

Antwerpen -

“Verknal je feestje niet!”, zo luidt de campagne tegen overlast van jongeren met knalvuurwerk in stad Antwerpen. De incidenten met knalvuurwerk zijn de voorbije weken niet meer op twee handen te tellen. Met deze campagne willen de stad Antwerpen en Brandweer Zone Antwerpen waarschuwen voor de gevaren van én het verbod op vuurwerk.

nelo, jtp

De laatste weken hebben de Antwerpse politie en brandweer hun handen vol met incidenten door knalvuurwerk. Zo gooiden afgelopen weekend onbekenden knalvuurwerk naar de woning van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “De ontploffing ging gepaard met een luide knal, maar maakte gelukkig geen schade”, zei politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Eerder die avond vernielde zo’n knalvuurwerk nog de voordeur van een woning in de Lakborslei in Deurne. Dat incident zou te maken hebben met een ruzie in de relationele sfeer.

Voordeur vernielt door knalvuurwerk bij woning in Deurne.

Voordeur vernielt door knalvuurwerk bij woning in Deurne. © jtp

Ook cultuurcentrum Corso in Berchem kreeg eind oktober te maken met hangjongeren voor overlast zorgden en zelfs medewerkers en bezoekers intimideerden. “Er werd vuurwerk gegooid ter hoogte van de inkomhal voor en tijdens voorstellingen om zo veel mogelijk hinder te veroorzaken”, zegt de Antwerpse politie. “Het wijkteam van Berchem kon bij anoniem toezicht enkele minderjarigen vatten en zo de overlast doen ophouden.”

Alle jongeren die gevat werden bleken tussen de 13 en 15 jaar oud. Ze werden aangemeld bij het jeugdinterventieteam van de stad Antwerpen, dat onder meer inzet op opvolging en sensibiliseren van de jongeren en hun ouders.

Vuurwerk is gevaarlijk

“Maak er een schitterend eindejaar van... maar zonder vuurwerk.” Zo luidt de campagne die dinsdagavond van start ging. “De campagne is gericht op jongeren, en later ook op hun ouders”, vertelt Kristof Geens van Brandweer Zone Antwerpen. “De boodschap is eigenlijk heel simpel: steek geen vuurwerk af, wat trouwens ook verboden is in Antwerpen.”

Met deze actie hopen stad Antwerpen en Brandweer Zone Antwerpen jongeren te waarschuwen voor de specifieke gevaren.“Vuurwerk is heel gevaarlijk is. Zowel diegene die het afsteekt loopt gigantisch gevaar, maar ook de mensen errond. Er is een grote kans op brand en het is nefast voor heel wat huisdieren”, zegt Geens.


 

 © stad Antwerpen

Knalvuurwerk kan zéér ernstige verwondingen toebrengen aan handen en gezicht. “Ook gehoorschade komt erg veel voor. Zo’n knalbom maakt kort evenveel lawaai als de motor van een straaljager.”

Het hele jaar verboden

Bovendien is vuurwerk afsteken op openbaar domein en voetzoekers of bommetjes laten ontploffen het hele jaar verboden. “Het gebruik van illegaal vuurwerk kan strafrechtelijk vervolgd worden”, benadrukt Geens. “Wie openlijk vuurwerk bezit of gebruikt, krijgt een GAS-boete. Dat kost tot 350 euro voor meerderjarigen en 175 euro voor minderjarigen vanaf 14 jaar.”

De campagne loopt nog de hele maand en zal ook met affiches in het straatbeeld te zien zijn. “Aan de campagne werken slim gekozen mensen mee, zoals onder andere buurtregisseurs en jongeren uit de wijken. Zo hopen we de juiste doelgroepen goed te bereiken”, aldus Geens. Meer lezen kan op de website van stad Antwerpen: Alles over de gevaren van en het verbod op vuurwerk 

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio