De Gilde. Een vaste waarde in het Schotense horeca- en verenigingsleven verdwijnt. 

De Gilde. Een vaste waarde in het Schotense horeca- en verenigingsleven verdwijnt. © JAA

De Gilde vervroegd gesloten: na zestig jaar dreigt bekende cafénaam te verdwijnen

Schoten -

Het ziet ernaar uit dat de laatste pinten in De Gilde getapt zijn. Een defecte koelinstallatie is er de oorzaak van dat waard Werner Bogaerts niet meer terugkeert naar zijn café. De gemeente Schoten, eigenaar van het pand waar in april verbouwingswerken starten, plant pas binnen enkele jaren een nieuwe horecazaak op de hoek van de Markt. Maar of die ook De Gilde zal heten, is zeer de vraag.

Jan Auman

Café Rerum Novarum, voorloper van De Gilde in de Verbertstraat naast het gemeentehuis ergens in de jaren vijftig van de vorige eeuw..

Café Rerum Novarum, voorloper van De Gilde in de Verbertstraat naast het gemeentehuis ergens in de jaren vijftig van de vorige eeuw.. © Beeldbank Schoten

De Gilde werd na aanleg van de Markt en bijhorende gebouwen (1952-1968) het lokaal waar katholieke arbeiders, bedienden en leden van hun verenigingen graag een pint dronken. Die hadden met Rerum Novarum aanvankelijk hun staminee in de Verbertstraat, maar verhuisden naar het ‘gildenhuis’ dat architect Maurice De Vocht had ingetekend achteraan de Markt.

In een meer recente geschiedenis evolueerde De Gilde naar een volkscafé waar tal van verenigingen hun clublokaal hadden, het wekelijkse marktbezoek en de gemeenteraad werden doorgespoeld en biljarters elkaar partij gaven. Het café werd liefst 35 jaar uitgebaat door de intussen overleden Piet Mertens, wiens broer Raoul zich even lang over café Breughel zou ontfermen. In 2015 namen eerst Patrick Pombreu en Carine Van Bogaert de tapkraan over van De Gilde. In maart 2018 werden zij afgelost door Werner Bogaerts (58).

Koelinstallatie

Een goede maand geleden bleven de deuren van het volkscafé mysterieus dicht. “Begin november heeft de koelinstallatie het begeven. Een snelle herstelling zat er niet in, toch niet tegen een te verantwoorden kostprijs, wetende dat wij als gemeente in april 2022 van start zullen gaan met ingrijpende werken aan de Marktgebouwen. Dan had Werner sowieso moeten stoppen. Hij heeft dat altijd geweten”, verklaart ‘huisbaas’ Paul De Swaef, schepen van Patrimonium (N-VA), het vervroegde einde van De Gilde.

Uitbater Werner Bogaerts bevestigt het verhaal en zegt vrede te hebben met de gang van zaken. “Ik heb hier drie fijne jaren gekend en de Schotenaren eens op een andere manier leren kennen. Dat gemeente noch biersteker wil investeren in een nieuwe installatie, kan ik gezien de situatie begrijpen. Voor mij betekent dit het definitieve einde als cafébaas. In juli 2023 kan ik met pensioen. Ook voor een eventuele nieuwe horecazaak na de renovatie, ga ik passen”, aldus Bogaerts, die De Gilde gezien de onzekere situatie altijd aan gunstige voorwaarden heeft kunnen huren.

Waard Werner Bogaerts in maart 2018 bij overname van De Gilde met de vorige uitbaatster Carine Van Bogaert.

Waard Werner Bogaerts in maart 2018 bij overname van De Gilde met de vorige uitbaatster Carine Van Bogaert. © JAA

De siervisclub, vereniging voor modeltreinen, postzegelclub, OKRA en diverse politieke partijen waren al eerder vertrokken. Sinds de afkeuring van de elektriciteitsinstallatie in de bovenliggende lokalen enkele jaren geleden, kwamen alleen nog de leden van de lokale N-VA-afdeling, Antwerp-supportersclub Ladz en harmonie Sinte-Cecilia er geregeld over de vloer. Die moeten nu ook op zoek naar een andere ontmoetings- en vergaderplek.

Renovatie

Paul De Swaef rekent er op dat het verwijderen van asbest uit de dakverdieping van de Marktgebouwen in april 2022 eindelijk kan aanvatten. Het moet de eerste stap worden in een grootschalige en meerjarige renovatie van het hele gebouwencomplex, die ten vroegste eind 2024 voltooid zal zijn. De werken in het achterliggende Gelmelenhof gingen onlangs al van start.

“We hebben op de plaats van De Gilde een nieuwe horecazaak voorzien, net als op de andere hoek van de Markt”, zegt Paul De Swaef. “Op de plek van De Gilde mikken we op een cultuurcafé met brasserieformule. Een zaak waar je dus ook lekker kan eten. Aan de andere kant hopen we opnieuw een volkscafé te kunnen huisvesten. Café Breughel kan wellicht tot augustus 2022 verder doen. Uitbaatster Heidi Mertens heeft dus nog even de tijd om een alternatieve locatie te zoeken om de lange werfperiode te overbruggen.”

Burgemeester Maarten de Veuster (N-VA), zelf geregeld te vinden aan de toog van beide cafés, zal de nieuwe uitbater van het pand links altijd de raad geven om De Gilde te behouden als naam. “Maar uiteraard kan dat geen breekpunt zijn in onderhandelingen. Een uitbater hebben we nog niet op het oog. Daarvoor is het nog te vroeg. Eerst moeten we de werken gestart krijgen, wat gezien de problemen die aannemers ondervinden om bouwmaterialen geleverd te krijgen, op zich al geen sinecure zal zijn.”(jaa )

De Markt en bijhorende gebouwen in oprichting, eind jaren vijftig van de vorige eeuw

De Markt en bijhorende gebouwen in oprichting, eind jaren vijftig van de vorige eeuw © Beeldbank Schoten

Wijlen Piet Mertens, die De Gilde 35 jaar lang heeft uitgebaat tot 2014. Hij overleed op 3 augustus 2016.

Wijlen Piet Mertens, die De Gilde 35 jaar lang heeft uitgebaat tot 2014. Hij overleed op 3 augustus 2016. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio