Paula Van Deun, Diane Leys, Gonnie der Kinderen, Griet Verwaest en Bie Jespers van Oxfam-Wereldwinkel Kasterlee-Lichtaart-Tielen presenteren hun eigen kookboek met eerlijke recepten. 

Paula Van Deun, Diane Leys, Gonnie der Kinderen, Griet Verwaest en Bie Jespers van Oxfam-Wereldwinkel Kasterlee-Lichtaart-Tielen presenteren hun eigen kookboek met eerlijke recepten. © Bart Van den Langenbergh

Vrijwilligers Oxfam-Wereldwinkel KLT lanceren eigen kookboek: “We kozen onze beste gerechten uit”

Kasterlee -

De vrijwilligers van de Oxfam Wereldwinkel Kasterlee-Lichtaart-Tielen hebben met Bongusta een eigen kookboek samengesteld. In het kleurrijke boek staan 64 recepten op basis van de eerlijke producten uit de winkel zelf. “Van alle gerechten die we ooit maakten, hebben we een best of samengesteld”, zegt Diane Leys van de Wereldwinkel.

Bart Van den Langenbergh

Ooit al eens prei-kikkererwtensoep, quinoaburgers of een mango-mascarponedessert willen maken? Zoek niet langer naar het juiste recept. De vrijwilligers van de Oxfam-Wereldwinkel Kasterlee-Lichtaart-Tielen (KLT) hebben met hun gloednieuwe kookboek Bongusta een mooie handleiding met 64 recepten in elkaar gebokst.

Het kleurrijke boek met veel foto’s is voortaan verkrijgbaar in de wereldwinkel in de Melkstraat in Kasterlee. De vrijwilligers willen de eindejaarsperiode met hun eigen uitgave nog meer kleur geven. Het initiatief voor het kookboek is gegroeid vanuit de kookwerkgroep van de Oxfam-Wereldwinkel met Griet Verwaest, Bie Jespers en Paula Van Deun als steunpilaren.

De naam Bongusta is Esperanto voor smakelijk. 

De naam Bongusta is Esperanto voor smakelijk. © Bart Van den Langenbergh

Exotische stoofschotels

“We zijn al meer dan twintig jaar met koken bezig binnen onze groep van Oxfam. Dat is begonnen met hapjes tijdens de Dag van de Klant en een brunch, en is intussen uitgegroeid tot een Oxfam-restaurant met een buffet aan heerlijke gerechten”, zegt Diane Leys van Oxfam-Wereldwinkel KLT. “In 2005 zijn we gestart met een jaarlijks receptenboekje, zodat iedereen thuis geïnspireerd kon koken met de producten uit de wereldwinkel. Het werd een uitdaging om niet alleen populaire quiches te maken, maar ook exotische stoofschotels.” Ingrediënten zoals quinoa, palmharten, couscous en mango vonden intussen vlotjes hun weg naar de rekken van de wereldwinkel.

In 2020 zouden de vrijwilligers de tiende verjaardag van de winkel aan de rotonde in Lichtaart vieren, maar corona stak door een stokje voor. “Onverwachts vonden we dan een groter winkelpand in de Melkstraat in Kasterlee, waar onze winkel op 3 februari van dit jaar open ging”, legt Diane Leys uit. “Om deze nieuwe locatie feestelijk in te huldigen, kwamen we op het idee om een best of-kookboek te maken. Van alle gerechten die we ooit hadden gekookt, mocht iedereen een top drie maken. Op basis daarvan hebben we ons kookboek met in totaal 64 recepten samengesteld. De naam Bongusta betekent smakelijk in het Esperanto, de taal van de internationale verbondenheid.”

Alle gerechten passeerden in vijf dagen tijd de revue in de fotostudio van Griet Verwaest. De kwaliteitsvolle foto’s vonden een plaatsje in het nieuwe kookboek.

Paula Van Deun, Diane Leys, Gonnie der Kinderen, Griet Verwaest en Bie Jespers tonen hun nieuwe kookboek in de Oxfam-Wereldwinkel in Kasterlee. 

Paula Van Deun, Diane Leys, Gonnie der Kinderen, Griet Verwaest en Bie Jespers tonen hun nieuwe kookboek in de Oxfam-Wereldwinkel in Kasterlee. © Bart Van den Langenbergh

Cadeaudagen geannuleerd

De samenstellers hadden het boek komend weekend met veel toeters en bellen willen lanceren, maar dat was buiten corona gerekend. “Normaal gezien hadden we het boek op vrijdag 3 december willen lanceren bij de start van de Cadeaudagen in het ontmoetingscentrum (OC) in Kasterlee. Maar door de hoge coronacijfers hebben we beslist om die Cadeaudagen te annuleren”, zegt Diane Leys van de Oxfam-Wereldwinkel KLT. “In plaats daarvan hebben we onze winkel in de Melkstraat omgetoverd tot een echt cadeauparadijs. De winkel is tot en met 31 december elke dag open van 9.30u tot 17.30u, met uitzondering van Kerstmis. En op zondagen, kerstavond en oudejaarsavond sluit de winkel om 16u.” Het kookboek Bongusta is gedrukt op duizend exemplaren op 100% gerecycleerd papier bij Antilope De Bie en kost 22 euro.

Groentecouscous met noten en specerijen is een van de blikvangers in het kookboek van Oxfam Kasterlee. 

Groentecouscous met noten en specerijen is een van de blikvangers in het kookboek van Oxfam Kasterlee. © Bart Van den Langenbergh

shop.oxfamwereldwinkels.be/kasterlee

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio