Guy Van Uytsel maakt gebruik van de zelfscan. 

Guy Van Uytsel maakt gebruik van de zelfscan. © Ilse Van Thielen

Bib werkt met onbemande uren: bezoekers openen zelf de deur met een pincode

Herselt -

De bibliotheek van Herselt is gestart met een testfase van het Open+ bibliotheeksysteem. “Bezoekers zullen binnen kunnen met hun identiteitskaart”, zegt Els Selderslaghs.

Ilse Van Thielen

Dit systeem komt uit Scandinavië overgewaaid en de bib van Herselt is na Heist-op-den-Berg de tweede bib in de provincie Antwerpen die met dit systeem zal werken. “Bezoekers kunnen de deur openen tijdens de onbemande uren met hun identiteitskaart en een pincode”, legt Selderslaghs uit. “27 personen doen mee met de testfase”, legt schepen van Cultuur Pieter-Jan Parrein (N-VA) uit.

Els Selderslaghs geeft uitleg bij het nieuwe systeem.

Els Selderslaghs geeft uitleg bij het nieuwe systeem. © Ilse Van Thielen

60 extra openingsuren

Door dit systeem krijgt de bib er ineens 60 openingsuren bij. “Dit naast de 22 bemande uren dat het personeel aanwezig is. Daar is ook 1 uur bijgekomen ten opzichte van vroeger. Ondertussen is ook onze zelfuitleen volop in gebruik waar mensen zelf hun boeken kunnen in- en uitscannen”, zegt Parrein. Niet iedereen zal zomaar een Open+ account krijgen. “Daar hangen een aantal voorwaarden aan vast, zoals ouders zijn dan 16. Je mag geen openstaande kosten hebben en je moet minstens een half jaar lid zijn van de bib”, zegt Selderslaghs.

Els Selderslaghs helpt bezoekers met het inscannen van de boeken.

Els Selderslaghs helpt bezoekers met het inscannen van de boeken. © Ilse Van Thielen

“Verbetering, maar onpersoonlijk”

“Dit is een hele verbetering”, zegt tester Guy Van Uytsel. “Vroeger waren ze maar 20u per week open en moest je binnen beperkte uren de bib bezoeken. Het nadeel is dat dit nieuwe systeem onpersoonlijk is. Je moet alles zelf doen. Maar het is goed dat dit systeem bestaat als aanvulling op de bemande openingsuren. Zo kunnen mensen die minder technisch aangelegd zijn, er ook nog terecht.”

Camera’s zullen alles registeren. “Je kan tijdens de onbemande uren boeken inleveren, uitlenen, het internet gebruiken en de catalogus raadplegen. Kopiëren zal niet kunnen want daarvoor moet je aan de balie betalen,” besluit Selderslaghs.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio