Marina Van der Eyken en Hilde van Gils bij de geluidswerende schermen. 

Marina Van der Eyken en Hilde van Gils bij de geluidswerende schermen. © Jan Brys

Versleten betonplaten Hoogboomsteenweg maken bewoners gek: “Rustig in de tuin zitten kan niet meer”

Brasschaat -

Aan de Hoogboomsteenweg in Brasschaat, tussen Hoge Kaart en Max Hermanlei, klagen bewoners over geluidsoverlast afkomstig van de versleten betonplaten. De definitieve herstellingen vinden pas in 2026 plaats. Voor de bewoners is dit veel te laat: “Oplapwerk helpt niet meer, dit moet prioriteit krijgen.”

Raadslid Inge Hermans (Brasschaat 2012) bracht het punt ter sprake op de jongste gemeenteraadszitting. Verschillende bewoners hebben zelf al geluidswerende schermen aangebracht. Onder hen Hilde van Gils en Marina Van der Eyken.

“Het is echt niet meer te doen. Rustig in de tuin zitten is er niet meer bij. Het is een geraas van jewelste. Eigenlijk is het begonnen met de komst van Klina in de jaren tachtig. Wij hopen dat er zo snel mogelijk asfalt wordt aangelegd. De betonplaten zijn volledig versleten en oplapwerk helpt niet meer. Trajectcontrole zou ook bijzonder nuttig kunnen zijn. Er wordt veel te snel gereden. En dan is er nog de verkeersdrempel, voor de mensen die daar net tegenover wonen, is het iedere keer een doef als er een wagen over rijdt. Scheuren en barsten komen geregeld voor. Maar het is toch vooral de geluidsoverlast die ons parten speelt. Als dit geen prioriteit is, dan weet ik het niet”, zegt Hilde van Gils.

Marina en Hilde.

Marina en Hilde. © Jan Brys

Buurvrouw Marina Van der Eyken heeft voor 26.000 euro aan geluidsschermen laten plaatsen. “Het resultaat is redelijk maar nog niet ideaal. Eigenlijk is het dag en nacht, zowel tijdens de week als tijdens de weekends. De Hoogboomsteenweg is een zeer drukke verbindingsweg. Al het verkeer vanuit Kapellen, Ekeren, Stabroek en zo meer komt hierlangs. Vroeger zijn er al dossiers ingediend bij de gemeente, maar telkens zonder resultaat”.

Schepen voor mobiliteit Goele Fonteyn (N-VA) is zich bewust van het probleem. “Deze legislatuur nog maken we van de Hoogboomsteenweg een voorrangsweg. Maar de globale aanpak komt er pas in 2026. Eerst dient de riolering gescheiden te worden. Op dit ogenblik geven we trouwens prioriteit aan de Lage Kaart waar de riolering er slecht bij ligt. Er zijn daar soms verzakkingen met alle problemen die dan ontstaan. Daarom pakken we de Lage Kaart nog deze legislatuur aan. Op de Hoogboomsteenweg gaan we al wel twee oversteken voor fietsers veiliger maken. Dat zijn de oversteken aan de Max Hermanlei en de Holle Weg”, reageert de bevoegde schepen. (jbr)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio